Чаша синьо?

1
Синьо вино шардоне се харчи като топъл хляб по баровете във Франция
Синьо вино шардоне се харчи като топъл хляб по баровете във Франция Видео: БНТ

Синьо вино шардоне може да шокира традиционалистите и познавачите във Франция, но се харчи като топъл хляб по барове и ресторанти в средиземноморския курортен град Сет.

Тюркоазената напитка идва от Испания, а френският предприемач, който я продава, вече е поръчал 35 000 бутилки и е определил цена от 12 евро на бройка. Вижте още за напитката, нейния вкус и аромат.

"Чаша синьо?" е необичайно предложение от барман или сомелиер, особено в страна, където виното не е просто напитка, а начин на живот. Офертата обаче вече е факт в Сет, Южна Франция, а първата партида от 2 000 бутилки получи радушен прием, предава БНТ.

Нора - клиентка от Сингапур: Обожавам цвета, много е летен, приятен и весел. На мен много ми харесва.
Клара Одре - жителка на Сет: Трудно е да се каже дали има вкус на бяло или на розе, но е хубаво. Необичайно е, не мога да го опиша.
Фредерик - жител на Сет: Напомня ми на нещо от детството, но не знам какво. Бих казал червен плод-череша, малина, нещо подобно.

"Виндиго" е избраното търговско название, което умело заобикаля регулациите. През 2016 г. друг испански продукт с етикет "синьо вино" се оказа в противоречие със строгите френски правила за етикетиране и бързо беше изтеглен от търговската мрежа. Виндиго идва от испанския район Алмерия.

Рьоне льо Бай - търговски директор на "Виндиго": Това е 100 процента шардоне, филтрирано през обвивки на зърна от червено грозде. В тях има напълно натурален пигмент-антоцианин, който оцветява виното в синьо.

Предприемачът е засипан с поръчки от Франция, Белгия и Германия, търсенето се простира до Русия, Карибите и Китай. Има и скептици, особено в страна, където смятат розето за беден роднина на бялото и червеното вино.

Филип Делран - търговец на вино: Няма причина синьото да се наложи като нов винен цвят, дори и да се прави с естествен оцветител. Технически може да направите каквото поискате - оранжево, зелено вино. Мисля, че технологията няма граници.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари