Синьо вино! Скоро ще се предлага в цяла България

0
Напитката може да се създаде и от български сортове грозде
Напитката може да се създаде и от български сортове грозде

Предприемачи от Испания правят може би най-голямата иновация във винената индустрия досега – синьо вино.

То вече е достъпно и в България, а подробностите за навлизането на иновативната напитка на родния пазар разказа пред Economic.bg Асиф Алиeв – директор на компанията, официален вносител

Какво представлява уникалното синьо вино Pasion Blue Chardonnay?

Това е уникално и определено нещо ново за любителите и ценителите на виното. Този нестандартен цвят за вино Pasion Blue Chardonnay предизвиква голям интерес. Pasion Blue Chardonnay е направено от 100% Шардоне грозде. Това е един от сортовете грозде за разработване на бяло вино с голямо присъствие в световното лозарство, известен е с благородството му като кралицата на бялото грозде

Pasion Blue Chardonnay е вино, което съчетава в себе си автентичния и свеж вкус на вино, плодов аромат и иновативен цвят, събран в една бутилка. Синьото вино е на път да предизвика революция в лозаро-винарския сектор, създавайки ново поколение с по-различно отношение и подход към виното, което търси различното преживяване и със сигурност ще впечатли взискателните ценители на виното.

Как се създава този кристален син цвят?

Произвежда се чрез процес пигментация. Първо основата се създава от смесица от бяло и червено грозде, в която бялото вино е основно Шардоне, след това се добавя органичен пигмент: получен от кожата на най-червеното грозде и без добавени оцветители и подсладители се получава божествен син цвят.

Проверките за контрол на качеството и процесите по получаване на синьо вино са много строги и силно регулирани. Методът е получил одобрение от институции като Европейския институт за безопасност на храните.

Къде се отглежда сортът за Pasion Blue Chardonnay и само от един вид грозде ли може да се получи?

Лозята за тези сортове грозде се подбират много внимателно в цяла Испания. Напитката се създава основно от лозя от регионите Кастилия-и-Леон и Кастилия-Ла Манча. Използват се различни сортове бяло и червено грозде: бялото основно е Шардоне.

Може ли от български сортове грозде да се създаде синьо вино?

Гроздовете за това вино се отглеждат много внимателно. Испанците използват специална технология за произвеждане. Възможно е, разбира се, да се създаде синьо вино и от български сортове грозде. Всичко опира до технология на производство и ако български винарски къщи използват същия метод това е напълно възможно.

С какви ястия препоръчвате да се консумира напитката?

Ако вече знаем, че червеното вино е за червено месо, а бялото вино за бяло, отговорът на въпроса с какво може да се комбинира синьото, е в храни като паста карбонара, рибени ястия, суши, пушена сьомга, а също така и със салати. Ние препоръчваме да го държите на хладно и сухо място, далеч от слънчева светлина. Хладилникът е идеален за съхранение на виното.

Къде се предлага марката, има ли я в търговската мрежа?

Както вече знаетe, Pasion Blue Chardonnay е нов продукт на българския пазар. В момента работим с няколко заведения, които се намират в София, Бургас, Банско, Слънчев Бряг, Пловдив. Сега сме в преговори с различни компании-доставчици, а също така търсим партньори за дистрибуция и се надяваме, че в най скоро време Pasion Blue Chardonnay ще се предлага в цяла България

Как приемат почитателите на виното иновацията в цвета?

Определено това е нещо ново и се приема с много интерес, а също така и с много въпроси, което смятам, че е нормално. Все пак сме свикнали, че виното обикновено е червено или бяло. Специално в България това вино предизвиква голям интерес. Червеното, бялото и розето вече не са единственият избор за любителите на божествената напитка

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари