Чакат ни рекордни температури през следващите пет години

1
Може средната температура да надвиши с 90% вероятност температурите от 2016 година
Може средната температура да надвиши с 90% вероятност температурите от 2016 година

Може средната температура да надвиши с 90% вероятност температурите от 2016 година

Метеоролозите на ООН прогнозират рекордно високи температури през следващите пет години. Възможна е средна температура, която да надвиши с 90% вероятност температурите от 2016 г., които засега са на първо място в списъка, съобщава от Женева Световната метеорологична организация (СMO), представляваща специализирана агенция на ООН, предаде АФП.

"Има 90% шанс поне една година между 2021 и 2025 да бъде най-топлата, като по този начин ще изтласка 2016 от първото място", посочва СMO. Организацията се позовава на проучване, проведено от Службата на Великобритания, която служи като "водещ център за подобни прогнози".

Изследователите стигат до заключението, че средната повърхностна температура на сушата и морето през всяка година от текущия петгодишен период ще бъде поне с един градус по Целзий по-висока от температурните стойности от доиндустриалната ера и в една от тези пет години температурата ще бъде "40% вероятна." може да надвиши доиндустриалните нива с 1,5 градуса.

Освен това, експертите прогнозират и по-влажно време в регионите с висока географска ширина и в района на Сахел, както и повишена активност на циклоните в Атлантическия океан.

Генералният секретар на СМО Петтери Таалас отбеляза, че "това не са само статистически данни", тъй като "повишаването на температурите означава топене на ледове, повишаване на морското равнище, повече вълни от топлина и други екстремни метеорологични събития". Изследването е поредният призив за "намаляване на емисиите на парникови газове и постигане на въглероден неутралитет", каза Таалас.

В тази връзка СМО припомни, че през 2020 г., която беше сред трите най-топли години в историята откакто времето и климата се наблюдават, средната температура е била с 1,2 градуса по-висока от базовите стойности от доиндустриалната ера.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари