Бурята "Даниел" предизвика хаос в Гърция

0
Системата за запис на мълнии "Зевс“ на Националната обсерватория на Атина регистрира над 7000 светкавици
Системата за запис на мълнии "Зевс“ на Националната обсерватория на Атина регистрира над 7000 светкавици

Туристи и местни жители са предупредени за възможна евакуация

Български и други чуждестранни туристи, както и местните жители, получиха съобщения на телефоните си да се готвят за възможна евакуация и да не излизат от хотелите и домовете си на фона на обилните валежи и гръмотевичните бури, които застигнаха Гърция в неделя вечерта. Природният феномен получи името "Даниел“ и засегна по-голямата част от гръцкия материк, йонийските и северните егейски острови, съобщава държавната агенция на южната ни съседка АНА-МПА, цитирана от агенция „Фокус“.

Системата за запис на мълнии "Зевс“ на Националната обсерватория на Атина регистрира над 7000 светкавици. Към 18:30 ч. автоматизираната метеорологична система на Обсерваторията регистрира най-много валежи в Загора на връх Пилио - 103 мм.

Обилни валежи паднаха също в Централна Гърция Теологос във Фтиотис (84 мм), село Портария в планината Пелио (78 мм) и Трагана във Фтиотис (67 мм), всички в Централна Гърция, докато Макрикапа в Евбея получи 70 мм дъжд.

В Солун силният дъжд и пътнотранспортните произшествия създадоха задръствания по околовръстния път и в града, жителите на който получиха предупредителни съобщения на мобилните си телефони чрез спешния номер 112, които ги предупреждават за опасно време, включително градушки от понеделник вечерта и през следващите 24 часа.

Същите съобщения бяха изпратени до жителите на регионите Пиерия, Тесалия, Спорадските острови, Евбея и Фтиотис.

Регионалните власти в Централна Македония съобщиха, че метеорологичните явления в префектура Пиерия се очаква да бъдат по-силни в крайбрежните райони, особено между Платамонас и плажа Катерини.

Междувременно в Лариса силният дъжд беше придружен от понижаване на температурите, докато регионът на Тесалия като цяло беше предупреден за силен дъжд. Съобщение на телефон 112 предупреди жителите на Лариса да избягват ненужни пътувания от понеделник вечерта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари