Буря затвори виенската жп гара

0
В Горна Австрия без ток останаха 75 000 жилища
В Горна Австрия без ток останаха 75 000 жилища

Заради силен ураган спря работата на централна ЖП гара в австрийската столица Виена.

Пътниците трябва да напуснат пероните, спряно и движението на по-далечни разстояние заради паднали върху релсите контактни проводници и жици от странични предмети на строеж в съседство. Полицията и спасителните служби отцепиха територията на сградата и разчистват релсите. В момента през гарата преминават само транзитни влакове. Пътниците могат да използват влакове от гарата на столичния район Майдлинг, предава БГНЕС.

Затруднена е работата на столичното летище Швехат.

В Залцбург силният вятър наруши работата на местното летище, много полети са спрени, към германски летища се пренасочват самолетите, които трябва да кацнат в града.

Много пътища са парализирани, спасители, пожарникари и други общински служби се опитват да разчистят пътища и улици от паднали дървета и други предмети. В Долна Австрия вятърът отнесе покриви на домовете, в Горна Австрия без ток останаха 75 000 жилища.

В момента ураганният вятър със скорост 50 м/с вилнее из цяла Австрия.

Подобна е картината в съседните Чехия и Германия, а също в Полша, където вече има три жертви. В Чехия паднали дървета убиха жена край град Терлик, централната част на страната, а също възрастен мъж североизточно от Прага. В Полша пък шофьор загина по пътя край североизточния град Шчечин, след като колата му се вряза в прекършен клон на дърво.

В Чехия бурен вятър доведе до многобройни произшествия в различни региони, само в Прага и Средния чешки край имаше 30 обаждания за бедствени случаи. Това разкри пред журналисти говорителят на службата за гражданска защита Петер Свобода. Той препоръча на сънародниците си да не излизат от помещенията и да се въздържат от пътувания с коли.

В Северна Чехия вятърът достигна силата на ураган. До град Усти-над-Лабем са засечени пориви на вятъра до 163 км/час. В този регион до границата с Германия и Полша паднали дървета предизвикаха объркване в движението на влаковете, спряно е автомобилното движение в някои участъци на пътищата. Десетки хиляди семейства в 10 от 14-те провинции на страната останаха без ток заради скъсаните от вятъра далекопроводи. „Най-тежко е положението в Централна, Северна и Източна Чехия“, обяви говорителката на ЧЕС Соня Голингерова.

В съседна Германия ураган прекъсна частично железопътното движение в северна и централна Германия, съобщи концернът Deutsche Bahn ("Дойче бан").

Ограниченията засегнаха Берлин, Хамбург и 6 федерални провинции. В самия Берлин е обявено извънредно положение, по тревога са вдигнати всички подразделения на пожарната охрана. В някои райони на страната заради паднали дървета е прекъснато електроснабдяването, затворени са и магистрали. Властите препоръчват на жителите да не излизат от домовете си и да не посещават паркове и гори. Няма данни за жертви в Германия, за разлика от преминалия циклон в началото на октомври, когато загинаха 7 души. Неговите последици още не са отстранени окончателно.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари