БСП настоява за рестарт на проекта "Белене"

2
Румен Гечев: Българската енергетика е жертва на геополитическия сблъсък между САЩ и Русия
Румен Гечев: Българската енергетика е жертва на геополитическия сблъсък между САЩ и Русия

Румен Гечев: Българската енергетика е жертва на геополитическия сблъсък между САЩ и Русия

Тепърва ще става ясно какво се крие зад казуса "Булгаргаз", но едно е ясно- зад случващото се в родната енергетика, прозират чужди геополитически интереси. Това каза в ефира на "Твоят ден" по NOVA Румен Гечев от БСП.

"Българската енергетика е жертва на геополитическия сблъсък между САЩ и Русия. Управляващите през последните години ни докараха до там, че да трябва да понасяме щетите от това противопоставяне. Кой ни е виновен, че провалихме "Южен поток", кой е виновен, че предишните управляващи нарушиха договора с Гърция и забавиха интерконекторната връзка?", коментира той и добави, че е нужно България да заеме по-трудва и ясна позиция във връзка с геополитическото напрежение.

Гечев обърна внимание и на темата за "Белене". БСП настоява проектът да се реализира, добави той.

"Проектът присъства в коалиционното споразумение и касае нови ядрени мощности. Развивайки ядрената енергетика България ще може да усвоява и европейски средства. Реакторите в Белене стоят в калта, а можеха да донесат стотици милиарди приходи, особено при тези цени на тока. Нямаше да имаме и такива цени на електроенергията в страната, а щяхме да печелим. Но ГЕРБ държат двата сандъка с реакторите, където са вложени 3 милиарда лева. Няма друга такава държава", коментира още Гечев.

По думите му, ако БСП не срещне подкрепа за проекта "Белене" партньорите от управляващата коалиция ще трябва да обяснят доводите си против. Темата обаче няма да бъде причина за разпад на коалицията, категоричен е Гечев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари