БСП иска 2 милиона лева от бюджета за възстановяването на Паметника на Съветската армия

2
Георги Свиленски: Днес сезирахме и прокуратурата за увреждане на държавно имущество
Георги Свиленски: Днес сезирахме и прокуратурата за увреждане на държавно имущество Снимка: БСП

Георги Свиленски: Днес сезирахме и прокуратурата за увреждане на държавно имущество

БСП предлага допълнителни 2 млн. лева в бюджета на Министерството на културата за възстановяване и реставриране на Паметника на Съветската армия.

„Когато направихме това предложение, Административният съд не се беше произнесъл, че действията, извършени върху паметника, са незаконни. Днес сезирахме и прокуратурата за увреждане на държавно имущество и парите, които са необходими за възстановяване на поруганото имущество, вероятно в бюджета ги няма. Затова се надявам да получим подкрепа за това предложение. Още повече, че след решението на Административния съд тези пари да бъдат възстановени в държавния бюджет, тъй като на лицата, които са причинили това незаконно действие, ще им бъдат предявени като искове“, аргументира предложението заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски от парламентарната трубина.

„С подхода, който първоначално беше заложен в сектор „Култура“, имаше крещящо недофинансиране – нещо, което беше осъзнато от управляващите и те решиха да вдигнат рекордно бюджета за култура. Там обаче е важно и как ще се разпределят парите“, заяви заместник-председателят на парламентарната група Иван Ченчев.

БСП предлага 250 хил. лв. са Съюза на българските писатели, които са му крайно необходими за издателската дейност, която извършва.

Изключително притеснително е, че в последните три бюджетни години са заложени едни и същи смешно малко пари по отношение на теренните разкопки. Те са само 3 млн. лв., а за да имаме функциониращи обекти и напредък в археологическите резервати, трябва да се увеличат с поне 4,5 млн. лв., посочи Ченчев.

Той обясни, че в областта на археологията тези средства са изключително необходими и там всички проекти се усвояват от специалистите, за да могат да осъществяват своята дейност. Социалистът изтъкна, че благодарение на тях световната културна ценност Старинен град Несебър бе гласувана от Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО.

„И там трябва да бъде увеличена субсидията“, подчерта Иван Ченчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари