Броят на починалите от коронавирус в Турция достигна 1400 души

1
Днес 107 души са загубили живота си, информира здравният министър Фахреттин Коджа
Днес 107 души са загубили живота си, информира здравният министър Фахреттин Коджа Снимка: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Броят на починалите от новия вирус в югоизточната ни съседка достигна до 1403 души.

Днес 107 души са загубили живота си, информира здравният министър Фахреттин Коджа, цитиран от БНР.

Сред жертвите е и политикът Хайдар Баш - лидер на малка националистическа партия. Над 65 000 са заразените в страната, повече от 4000 от тях са били открити днес. Според данните на здравното министерство близо 5000 души са излекувани до този момент.

Броят на болните продължава да се увеличава, но скоростта на растежа на заболеваемостта намалява и е под контрол, изрази оптимизъм Коджа. По думите му Турция ще достигне пика на заболяването до 1-2 седмици, ако няма нова вълна.

Управлението по религиозните дела (Диянет) обяви, че спазването на дневния пост по време на свещения месец Рамазан е задължително за здравите мюсюлмани. Постът от изгрев до залез слънце по време на Рамазан е един от петте стълба на ислямската вяра. Тази година той започва на 24 април. 

Почти 13 000 души, които са се завърнали от чужбина, се намират под карантина понастоящем, съобщи министърът на младежта и спорта Мехмед Мухарем Касапоглу. Те са настанени в 84 общежития в 57 области на страната. Касапоглу добави, че почти 20 500 души вече са били освободени от карантина.

Уволнението на наборните военни на срочна служба беше отложено с един месец, съобщи военното министерство в Анкара.

Междувременно в Меджлиса беше внесено предложение от 15 точки, което, ако бъде прието, ще позволи на освободените в неплатен отпуск работници да се изплащат 1177 турски лири месечно (около половината от минималната работна заплата). Предложението предвижда също така отлагане на задълженията за режийни разходи за три месеца.

Турските авиолинии обявиха, че удължават спирането на международните полети до 20 май, а не до 1 май, както беше обявено първоначално. Компанията уточни, че вътрешните полети остават замразени до 20 април. Авиокомпания „Пегасус“ също предупреди, че отменя всички свои полети от 1 до 15 май.

Представително проучване сочи, че около 11 млн. души са принудени да излизат в Турция, за да ходят на работа на пълно или на намалено работно време.

Турският Меджлис прие пакет от законодателни промени, които позволяват около 90 000 да бъдат предсрочно освободени или пуснати под домашен арест, за да се намали риска от заразяване с коронавирус.

Обвинените в престъпления срещу държавата не могат да бъдат освобождавани предсрочно, решиха турските депутати. Често арестуваните политици и журналисти са обвинени именно по членове на антитерористичното законодателство в престъпления срещу държавата. Опозиционната Народнорепубликанска партия заяви, че ще изпрати приетите поправки в Конституционния съд.

Международната правозащитна организация „Амнести Интернешъл“ направи оценката, че приетите промени „оставят невинни и уязвими затворници под риск от коронавируса“. Според организацията е „разочароващо“, че стотици хора, които са в предварителен арест преди началото на техните съдебни процеси – мярка, която трябва да се използва, ако няма друга алтернатива – няма да могат да бъдат освободени предсрочно и отново настоя за освобождаване на задържаните само заради техните възгледи.

Предложените текстове за регулации в интернет, които също бяха силно критикувани от опозицията, бяха оттеглени.

Общо 62 члена бяха приети след напрегнати 70 часа парламентарни дебати, като се стигна до спречквания между депутати от различните парламентарни групи и опозиционни депутати от Демократичната партия на народите протестираха с банери в пленарната зала.

3 затворници са починали от коронавируса, съобщи вчера правосъдният министър Абдулхамид Гюл, но добави, че те са се намирали в затвори от открит тип. По думите му няма случаи на заразени в затворите от закрит тип. Общо 17 души в 5 различни затвора от открит тип са се заразили с корона-вирус, съобщи още Гюл.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари