Британци въртят бакалия в българско село

0
Хората в Костур ги наричат спасители
Хората в Костур ги наричат спасители Видео: TV7

Хората в Костур ги наричат спасители

Едно британско семейство се засели в българското село Костур, нае местната бакалия и се превърна в най-голямото богатство за местните жители.

Ивон и Норел разбират за България от интернет. Изненадани от ниските цени на имотите, те решават да си купят къща в село Костур. Първоначално идват само за ваканциите, по-късно любовта им към страната ни става толкова силна, че решават да се установят за постоянно.

"Всички се влюбихме! Различен начин на живот - свобода. Това се дължи и на съселяните ни. Те никога не ни пренебрегнаха. Научиха ни как се отглежда тютюн, забираха ни на лозето", разказва Норел.

В Англия съпругата му Ивон изоставя успешна кариера на професионален готвач. В Лондон нейни ястия са сервирани на трапезата на кралицата, както и на сватбата на Виктория и Дейвид Бекъм. Сега тя готви с бабите от Костур, които я наричат Иванка.

"Разменяме си рецепти. Те ме учат как да правя банички, аз ги уча как се прави карибска торта, кексчета с джинджифил, лазаня. Така си разменяме рецепти", усмихва се тя. 

Миналата година щастието на цялото село е помрачено от пътен инцидент. Тогава в катастрофа загиват Радка и Карчо Костадинови - собствениците на хранителния магазин в Костур. За хората тук търговският обект е жизненоважен, защото следващият е на 7 км - разстояние, непосилно за възрастните хора. Семейство Гордън разбира това и решава да поеме работата, въпреки трудностите, с които се сблъсква всеки предприемач в България.

Сега синовете Рийс и Антон изпълняват ролята на социален патронаж. Те доставят всичко необходимо на възрастните хора в Костур, които правят поръчките по телефона. През зимата чистят снега пред къщите, а понякога помагат за дървата или носят вестници. Бабите и дядовците ги наричат спасители.

В памет на предишните собственици - Радка и Карчо, британците са поставили на централно място в магазина техни снимки. Семейство Гордън обещават магазинът да продължи да работи, дори ако в Костур останат само двама жители.

Източник: tv7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари