Борисов си отива, но как? И какво ще стане с ГЕРБ занапред?

9
Според Бакалов ГЕРБ ще се разпилее в момента, в който прокурори повдигнат обвинения срещу Борисов
Според Бакалов ГЕРБ ще се разпилее в момента, в който прокурори повдигнат обвинения срещу Борисов Снимка: БГНЕС

На конференцията на ГЕРБ на открито в технопарка в София за пръв път Борисов показа, че е склонен да подаде оставка. Сам заяви от трибуната, че е готов да си тръгне

Това пише Иван Бакалов за E-vestnik.

На другия ден вицепремиерът Томислав Дончев каза, че това може да стане още през септември, щом натискът от протестиращи и толкова голям.

Борисов в предишни дни не даваше признаци за оставка, и коалиционните му партньори също се изказаха, че ще изкарат мандата докрай. Тази колеблива позиция издава някакви задкулисни пазарлъци и вероятен натиск от чужбина.

Някои нови мерки в управлението показваха, че Борисов нямаше никакво желание да подава оставка. В последните дни рязко започна да раздава пари – за това, за онова. И както обикновено се държи сякаш парите са лично негови. Обяви, че вдига държавните заплати с цели 30%. Защо досега не ги е вдигал с по 5-10% през годините, а в най-голямата криза с толкова?

Намалява ДДС за бирата и виното. За радост на народа. Дали той ще оцени този му популистки ход?

Постепенно вкарваше богаташите в ареста, чрез своя инструмент Гешев. Пак за радост на народа. И на когото трябва „набива един кур”, както се изрази премиерът в оня разговор.

И акъл набива. Дежурните клакьори на Борисов повтарят по телевизиите как той няма алтернатива и е единствен пазител на евроатлантическата ориентация на държавата. Нещо като епически ричитатив за фон на вожда.

Борисов въведе нещо ново, започна да третира народа както и Тодор Живков не го е правил. Почти всеки ден се снима и се показва в новините на телевизиите като Ким Чен Ун, как му докладват министри. Седи пред него министърът, нещо обяснява, Борисов кима одобрително и дава важни указания с „добре, продължавайте“. И в негов стил обикновено говори на „ти” на министъра. Да се види как лично ръководи държавата. „Това искам да го видя във вечерните новини”, както сам казва една реплика към бившия министър на икономиката в един изтекъл разговор.

И до какъв успех доведе тази мъдра европейска политика?

Свика конференция, дръпна поредната си объркана реч, в която описа нечуваните си успехи, аудиторията му пляскаше с викове „Бойко, Бойко…” и… заговори за оставка.

Какво се случи?

Изглежда Борисов се оттегля полека, по живковски. Също като Живков, който през 1988 г. подаде оставка и всички около него се втурнаха да му се кланят, че не може така да напуска кормилото. Стратегически ход на Тато, за да види кой иска той да си ходи. Само че година по-късно същите, които го убеждаваха, че е незаменим и трябва да остане, го свалиха. В сегашния случай няма да го чакат година.
За разлика от Живков, сега не от руското, ами дали не му дават съвети от американското посолство да подаде оставка? Също таака, него няма да го свалят най-близките му хора от Политбюро на пленум. Но ще дойде момент да свидетелстват срещу него в прокуратурата. Той уж е взел мерки с инструмента си с каскета, но нещата бързо се обръщат…

Предстои опит да направи плавен преход, с правителство на ГЕРБ без Борисов. Коалиционните партньори ще са доволни. Борисов вече си прави планове как щял да стяга редиците в партията. Дясната му ръка пиарката Арнаудова обяви, че от министерския съвет отива в ГЕРБ да се готвят за избори.

И отсега започват сондажите за бъдеща коалиция. Слави Трифонов се очертава като най-големият им проблем. Вече се изказа категорично, че коалиция с ГЕРБ няма да прави. Понеже и други са се изказвали така преди избори – и Каракачанов, и Валери Симеонов, и насипно десните – това обнадеждава гербаджиите, че ще се спазарят.

На конференцията в технопарка стана ясно още, че партията ГЕРБ си има шпицкоманди от татуирани гардове, нещо като паравоенна организация за охрана. Същите криминални физиономии се виждаха и на протести в защита на избора на Гешев за главен прокурор. Много от тях имат и татуировки или носят емблеми и фланелки с изображение на череп.

Тези мутри бяха заснети да получават инструкции от хора на ГЕРБ и после приложиха насилие върху журналисти. Един ден партията ГЕРБ ще се изучава като явление в 30-годишния демократичен преход – сраснала се с държавата и същевременно със свои шпицкоманди.

ГЕРБ ще се разпилее в момента, в който прокурори повдигнат обвинения срещу Борисов. Има за какво. И веднага ще се явят да свидетелстват срещу него хора от неговата партия. Една част ще се опитат да запазят партията без него, други ще идат към други партии, но това ще е краят на епохата Борисов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари