Уплашеният Борисов и какво идва след него

2
Бакалов: "Всъщност който и да е премиер, съвсем неизвестен, да дойде след него, ще е по-добре. Широка коалиция без ГЕРБ. Възможно е да се случи"
Бакалов: "Всъщност който и да е премиер, съвсем неизвестен, да дойде след него, ще е по-добре. Широка коалиция без ГЕРБ. Възможно е да се случи" Снимка: e-vestnik

Журналистът Иван Бакалов изрази свое интересно мнение на страницата на E-vestnik, което публикуваме без редакция: 

Това ли е демокрацията? Ние само сме градили. Двойно повече магистрали сме изградили от Тодор Живков. За това ли да подадем оставка? С пандемията се справихме най-добре от всички в Европа. Нищо не ни задържа в управлението освен опасността, че ще се счупи държавата“
– това обясняваше късно вечерта в спонтанно включване от дома си в Банкя премиерът Борисов.

Той е отличник. Най-добрият в Европа… И се сравнява с Тодор Живков, точно като него каза миналата седмица – „Това дето сме построили, не можете да го боядисате“.

И най-важното – „Държавата – това съм аз“. Държавата ще се счупи без него.

„С какво подразнихме ние вчера? С това, че поставихме България, там, където ѝ е мястото?“, пита той. „Подразнихме“ – тук говори в множествено число, иначе често говори от първо лице – „аз“, „аз“. Но „подразнихме“ – не той, а те…
Всъщност проблемът е той, но още не го е разбрал или се прави, че не разбира.

Неповторим демагог е – аз съм отличник, и вкарах България в чакалнята не еврозоната, а вие ми искате оставката, вместо да се радвате…

„Оставаме да управляваме само защото щетите сега ще бъдат много по-големи, защото светът влиза в най-страховитата финансова криза“, казва Борисов.

Той ще остане героически на своя пост, да ни спасява – от вирус, от финансова криза. Един от клакьорите му неотдавна каза, че се е сраснал „с идентичността на държавата и неговото сваляне ще доведе до срив“ (Харалан Александров).

Той е назаменим, няма алтернатива.

Нито той, нито министрите му – правосъден, на туризма, финансов, спортен, външна министърка и т. н. Незаменими.

С Борисов до края на света.

Всъщност който и да е премиер, съвсем неизвестен, да дойде след него, ще е по-добре. Широка коалиция без ГЕРБ. Възможно е да се случи.

И коментарът на Борисов конкретно за протестите – „Пазете полицаите“. Така каза веднъж, но обиколка по строителството на една магистрала – „Пазете ми мантинелите“…

***

Репортер на Нова тв тича сред протестиращи, те отказват да говорят с него. Накрая една от тях се съгласява да му отговори защо е тук – „Протестирам“.

„Ама за какво – ето, днес България е приета в чакалнята на еврозоната“ – казва репортерът. И я гледа победоносно. Сякаш се подразбира, че след този негов съкрушителен аргумент трябва веднага да изчезнат всички протести и народът да се радва на пожарникарския райх. А тя даже не го чува и продължава да приказва за бой с полицията… Нова решили да пратят репортер да изобличава протестиращите с еврозоната… Безценно.

През 2013 г. Нова работеше срещу правителството, преекспонираше протестиращи и окупации, даваше им повече време да ги подкрепя. А сега работи за правителството. Всъщност, и тогава, и сега Нова работи за Борисов.

***

Из Фейсбук ту виждаш някои да питат гневно или подигравателно – къде е БСП, защо не протестират? Ту виждаш призиви БСП да не ходи на протеста, че бил само на едни с изключително право на протест. Или пък коментари, че БСП нямат право да са там.

И какво да стане? Да ги пуснат ли там или да не ги пускат? И кой пуска или не пуска на площада? Кой си мисли, че накакви чисти протестиращи, без примеси, могат сами да победят на избори Борисов? Като какви? Партия на протеста?

Впрочем, някои от БСП са си там на площада от самото начало. Други от БСП в неделя направиха опит за пленум, да мъдрят дали да са на протеста или на кръгла маса с ГЕРБ – каквито идеи развиваха някои о тях в предишните дни.

На този протест ценното е, че избухна спонтанно, след милицонерската акция на Гешев, който окупира с въоръжена полиция и спецчасти президентството, сякаш там има терористи.

Малко преди това БСП в парламента поиска вот на доверие на правителството и тази оставка ще се дискутира и гласува по парламентарните процедури. Те затова и го искат БСП, не защото имаха шанс да бутнат кабинета, а защото това е единствен начин някакви техни критики срещу правителството да влязат в телевизиите.
Сега обаче стана интересно. Ситуацията вече е съвсем друга и изказванията по вота ще станат съвсем други.

***

На пресконференцията на ГЕРБ в събота сутрин – езикът на апаратчика Цветомир Паунов (бивш апаратчик на „Гергьовден“), е излязъл едно към едно от калъпите на някогашните официални съобщения на БКП по времето на Живков. Езикът и шаблоните на официалната пропаганда:

– Брутални издевателства

– Режисирани платени провокатори

– отговорността е изцяло

– олигарси сценаристи и режисьори

– чупят автобусите на мирно тръгващи си български граждани

и т. н., посочен е врагът Радев.

Как става така – сякаш е заразно. Вирусът на този начин на изразяване се пренася през годините. И това е като белег на тоталитарните партии.

Още от пресконференцията на ГЕРБ: Президентът е вдъхновител, инициатор, организатор на протеста срещу правителството. Нито дума за повода за протеста, за причината за гнева на хората, нито за извънпарламентарната опозиция.

Сега хората на ГЕРБ гледат уплашено. Какво ще стане като падне патронът им? Къде ще отидат? Окопали са се във властта, осигурени, добре заплатени. Всичко това може да се срути. Ще се борят със зъби и нокти за Борисов, за себе си. Да не им секне потокът от пари. И някои вече се оглеждат кой влак да хванат.  Дали на Цветанов?

***

Борисов е уплашен. Говори умолително. Циркът тепърва предстои. Ще дойде момент и да се разплаче пред камерите. Ще каже със сподавен глас, колко много е направил за България, това ли е заслужил – да го арестуват и разпитват. И ще избърше мъжките сълзи пред мисирките.

Ще скъса сърцата на лелите, ногови фенки. Симпатизантите му ще излязат да окупират Съдебната палата, да не го съдят.

Ще дойде и момент неговите от партия ГЕРБ да излязат по всички медии да го клепат.

***

В социалните мрежи се надигат обичайните гласове – ако си отиде Борисов, ще дойдат „комунистите“. Ще дойде Корнелия Нинова. Която, всъщност е влязла в партията БСП през 2004 г. А Борисов е станал член на БКП през 1979 г., и напуска демонстративно МВР през 1990, като член вече на БСП, който отказва да се деполитизира. И после преминал към партията СИК…

Всъщност, който и да дойде след Борисов, ще е по-добре – дали Христо Иванов, дали Радан Кънев, дали Нинова, дали съвсем неизвестно име – защото несъмнено ще е широка коалиция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари