Борисов се срещна с Желяз

0
Премиерът предложи разноските за евентуален съдебен процес в САЩ да бъдат поети от държавата
Премиерът предложи разноските за евентуален съдебен процес в САЩ да бъдат поети от държавата Видео: NOVA

Премиерът Бойко Борисов, правосъдният министър Цецка Цачева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Желяз Андреев и другите четирима българи, за които САЩ искат екстрадиция.

Те ги запознаха с действията на българските институции в защита на правата им, а премиерът Борисов ги информира, че ще предложи на Министерския съвет решение държавата да поеме финансовите разходи при евентуален съдебен процес в САЩ.

Борисов, Цачева и Цацаров подчертаха, че България не поставя под съмнение Договора за екстрадиция със САЩ, но и че правата на българските граждани ще бъдат защитавани.

По думите на главния прокурор направените анализи показват, че не са налице всички предпоставки за екстрадицията. Той посочи, че не е изпълнено основното условие за това, а именно – наличието на двойна наказуемост.

Борисов подчерта, че текат консултации между българските институции и американските власти по казуса. Той каза, че на вчерашната си среща с посланик Ерик Рубин е подчертал, че държавата ще се ангажира с правата на българските граждани. Борисов увери младежите, че към момента и посланик Рубин, и партньорите, които участват в консултациите, проявяват разбиране и се отнасят конструктивно към решаването на проблема.

„Искаме да благодарим за тази среща. Чувстваме се доста по-спокойни след събитията, които се случиха през последните 24 часа. Вярваме, че този случай ще бъде изчистен скоро и че справедливостта ще възтържествува”, каза след срещата Желяз Андреев.

Техните родители и близки да спят по-спокойни през следващите 60 дни”, допълни Борисов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Женското "НЕ СЕ СЪРДЯ" е като зъболекарското "НЯМА ДА БОЛИ!"

Харесай Дунавмост във Фейсбук