Борисов: Най-лошите ми предчувствия не се сбъднаха

0
Кунева може би си има резерви в министерството, каза Борисов за увеличението на учителските заплати
Кунева може би си има резерви в министерството, каза Борисов за увеличението на учителските заплати

„Ако се върнем още в далечната 2006 г., многократно сме предупреждавали какво може да се случи с АЕЦБелене” и то се случи. За радост, най-лошите ми предчувствия не се сбъднаха. Арбитражът в Женева ни казва – това, което е произведено и за което сте пуснали фактури като държава, и сте се договаряли – трябва да си го платите. Сиреч, това не е глоба, а ще вземем оборудването”, коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Дивотинския манастир.

Коментарът му е по повод информацията от преди дни, че Националната електрическа компания ще трябва да плати на „Атомстройекспорт” 550 млн. евро по арбитражното дело за спирането на „Белене”:

„И затова сега е много важно в нормален, прагматичен, работен тон с партньорите от „Росатом” и другите компании да се проведат срещи – които вече са насрочени, защото нито производителите могат да го продадат без частите, които ние ще платим, нито пък ние можем да го продаваме, или монтираме”, подчерта Борисов.

„Ако намерим къде да го продадем заедно с руската страна и да си възстановим парите, ще е най-доброто решение. Всички други варианти са доста сложни за осъществяване“, поясни той.

„За сега границата е спокойна... Тези дни се наслушах на анализатори и на какви ли не коментари по темата. Колкото повече време минава, показва, че съм бил прав, защото излизат неща, които са били договаряни, преговаряни просто не сме информирани всички за това, което са поемали като ангажимент. За мое най-голямо съжаление накрая идва при мен сметката“, отчете Борисов по темата с плановете за обща флотилия на България, Румъния и Турция в Черно море.

„Няма пари за повишение на учителските заплати“, допълни още премиерът.

Коментарът му е в отговор на вчерашното изявление на образователния министър Меглена Кунева, която заяви в „Арена Армеец“, че вдигат заплатите на учителите с 10 процента от януари 2017-та година.

Борисов подчерта, че темата не е била обсъждана нито с него, нито с финансовия министър:

Кунева може би си има резерви в министерството“, посочи премиерът.

Според изчисленията, 10-процентният скок на учителските възнаграждения би струвал на хазната 250 млн. лв. годишно.

По думите на Борисов всички министри си пожелават двойно и тройно увеличение на заплатите на своите служители, но с него и с финансовия министър Владислав Горанов разговори за повече средства за учителски заплати не са водени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари