Бойко Борисов: АЕЦ ”Белене” ще бъде частен проект с държавно участие

0
Направих пътека до Брюксел, за да обясня на ЕК за какво става дума и че ще стигнем до тук
Направих пътека до Брюксел, за да обясня на ЕК за какво става дума и че ще стигнем до тук

”Ще се търси разрешение в посока ”Белене” да е частен проект, но с държавно участие”, заяви премиерът Бойко Борисов в събота.

Той коментира още, че българската политическа класа трябва да се обедини, за да могат да бъдат реализирани големите енергийни проекти на България.

”Това ще стане със съдействието на Европейската комисия, но не може да се случи и без Русия”, каза Борисов, цитиран от БНР.

Последната лансирана идея за бъдещето на проекта АЕЦБелене” бе той да е изцяло частен. Според експерти в света има много малко изцяло  частни атомни централи заради  необходимостта да се гарантира сигурността.

”България в момента има осъдителна присъда в Женева, за която трябва да придобие два реактора на стойност 553 милиона евро.  Да не забравяме, че всеки ден върви лихва от 167 хиляди евро и дотук имаме натрупани 30-40 милиона с лихвите, така че около милиард и 200-300 милиона евро трябва да платим, нямаме какво друго действие да направим”, заяви Борисов във Варна, където е за откриването на Център за наблюдение на морското крайбрежие.

Той осъди ”всички вляво, в центъра и вдясно, които според него се упражняват по темата, но не си дават сметка за тежката ситуация, при която държавата е изправена”.

”708 милиона евро са дадени през годините за АЕЦБелене” и всъщност имаме само един гьол”, допълни Борисов.

”Направих пътека до Брюксел, за да обясня на ЕК за какво става дума и че ще стигнем до тук”, каза Борисов.

Той коментира и разговора си с руския президент Владимир Путин в петък.

”Путин беше много добронамерен”

”След вчерашния ми разговор с руския президент Владимир Путин съм голям оптимист. Президентът беше много добронамерен, очаквах, че нашият разговор ще бъде много по-труден”, каза Путин, цитиран от БГНЕС.

”Благодарен съм, че този разговор се осъществи и успяхме да се разберем за това, че ние ще търсим наш вариант за реализация, защото, освен Белене, където имаме един гьол,, на пристанищата във Варна и в Бургас има струпани тръби”, каза Борисов, коментирайки нереализирания проект "Южен поток".

”Над 20 млрд. отиват на вятъра, ако няма ”Южен поток”

”Това е изключително важно и трябва да направим така, че нашите проекти да се реализират, защото иначе знаем какво ще стане. На 9 август президентът Ердоган, заедно с президента Путин ще говорят за реализация на проекта "Турски поток"”, каза Борисов.

”От друга страна, южните газови коридори минават през Гърция и ние, в крайна сметка, ще се превърнем просто в един клиент и всички пари, които сме инвестирали с годините на обща стойност над 20 милиарда в газопреносната система отиват на вятъра, образно казано”, добави той.

Премиерът припомни още, че на 5-6 септември във Варна ще има голяма среща, посветена на бъдещето на газопреносния хъб "Балкан".

”Това ще се реализира именно във Варна, но няма никакъв смисъл да говорим на тази тема, ако не се разберем преди това какво става с двата реактора, както и с тръбите за "Южен поток", каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари