Бойко Борисов: Следващата година ще събираме парите за версиите на България

0
Премиерът Бойко Борисов  смята, че отново сме изпаднали в ситуацията едни поръчват снимки, а други ще ги плащат
Премиерът Бойко Борисов смята, че отново сме изпаднали в ситуацията едни поръчват снимки, а други ще ги плащат Снимка: БГНЕС

Министрите коментираха преди началото на Министерски съвет пред журналистите проблема с дълговете на България към „Атомстройекспорт“ заради двата реактора, които са поръчани за АЕЦ „Белене“.

Премиерът Бойко Борисов  смята, че отново сме изпаднали в ситуацията едни поръчват снимки, а други ще ги плащат. Той съобщи, че през следващата година ще се събират парите за версиите на България. Премиерът е на мнение, че другите правителства много обичат да правят договори, за които нямат пари.

Освен на „Атомстройекспорт“, страната ни дължи пари и на „Сименс“ за поръчани вагони. „Купили влаковете, а не ги платили“, коментира въпросът Борисов. Той напомни, че пари дължим и за „Кугърите“. С проблемът много добре е запознат министър Николай Ненчев, поясни министър – председателят.

За да успеем да си плащаме версиите, премиерът е наредил на проходните агенции да съберат 300 млн. лв. Това съобщи самият той пред журналистите, предаде novini.bg.

Борисов напомни, че само преди месец сме изплатили милиард за американските ни централи. Общо, по думите му, близо два милиарда, са потеглили за близо година към Вашингтон и Москва.

„Представете си какво би станало, ако тези пари ги разпределеим за социални дейности“, каза той.

Бойко Борисов е категоричен, че трябва много добре да управляваме активите си. Премиерът смята, че много добре трябва да се прецени какво ще правим с двата реактора от „Атомстройексперт“: „В музей ли ще ги слагаме, или ще строим АЕЦ „Белене“.

От своя страна министър Теменужка Петкова напомни, че има официално решение от Арбитражния съд в Женева за реакторите, което не се коментира. :“Ние трябва да го изпълним и да не го оспорваме“, обясни тя на всички министри.

Петкова припомни, че проектът за АЕЦ „Белене“ е стартирал в далечната 2004 година, а на база сключен договор през 2008 година и подписано допълнително споразумение номер 5, се започва изграждането на техническото му оборудване. Прави се и авансово плащане към „Атомстройекспорт“, поясни тя. И сега, по думите й, точно заради решение номер 5, за което няма договори и икономическа обосновка, Арбитражният съд в Женева ни осъжда.

Петкова разкри рисковете, които има за България, ако не се съобразим или изпълним решението на Арбитража в Женева: „Атомстройекспорт“ може да поиска да обяви НЕК в несъстоятелност. От тук цялата енергийна система в страната може да е заплашена“.

Теменужка Петкова информира, че „Атомстройекспорт“ категорично настоявада започнат плащанията на България.

По въпроса със задълженията се включи и финансовият министър Владислав Горанов. Той заяви, че страната ни не плаща глоба, а си плаща реално оборудване. От тук нататък всичко е в ръцете на Министерство на икономиката и на НЕК, смята той, които според него трябва да си управляват много добре активите.

„Нека депутатите от ПГ, които подкрепят правителството, да обясняват при срещите си с хората какво е наследството на кабинета“, помоли накрая премиерът Бойко Борисов.

Източник: Novini.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари