Борисов: Еврозоната не заслужава България

0
Борисов пред български журналисти в Брюксел
Борисов пред български журналисти в Брюксел

Премиерът Бойко Борисов, който през 2011 г. настояваше в Брюксел България да влезе в пакта "Евро плюс", за да ускори влизането си в еврозоната, и "да помагаме на братята гърци", днес се изказа хладно пред български журналисти преди заседанието на Европейския съвет за кандидатурата на България за приемане на еврото. "Ние си запазваме амбицията, но докато не се дисциплинират държавите в еврозоната, не виждам смисъл да бързаме толкова. Само давам пример за тези, които не знаят: ако бяхме в еврозоната, ние също щяхме да даваме пари за Гърция, за да ги подкрепяме. И по-бедните ще дадат на по-богатите, което не ми се вижда логично. Така че работим си за финансовата стабилност и мисля, че ще успеем".

Запитан дали не се притеснява, че ако се задълбочи интеграцията в еврозоната, ще останем изолирани в периферията, той отговори: "Не, България в момента е много атрактивна не само с политическата си и финансова стабилност, а и в региона като място за инвестиции, така че съм убеден, че през следващите години, ако бъдем мъдри българските политици, България на фона на всички, които са на нашите граници, ще бъдем едно островче на стабилност. В това съм убеден."

За влизането в шенгенската зона той посочи нов срок: октомври 2015 г., когато според него ще бъдем допуснати частично по въздух и вода. Борисов разкри, че през миналата седмица България е спряла 3000 бежанци, които са искали да я напуснат, а напоследък всеки ден на нашата южна граница има струпване на 1000 бежанци, желаещи да влязат на българска територия.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари