Борислав Българинов: Днес е ден за смирение и размисъл, но не и на послушание или покорство

1

Областният управител на област Русе Борислав Българинов приветства жителите и гостите на Русе по случай Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на страната

„Днес е ден за смирение и размисъл, но не и на послушание или покорство! Макар да няма нужда буквално да се борим за свободата си, ние сме длъжни да си спомним и да не забравяме онези смели и достойни българи, непоколебали се да заявят гордо своята позиция, да я отстояват и дори да отдадат живота си за свободата и независимостта на Отечеството. Тяхното дело е морален ориентир в общата ни кауза за добруване на България. От нашите действия, обаче, зависи дали ще превърнем този устрем в реалност или просто ще го оставим като поредния блян, захвърлен някъде в небитието! Не можем да си позволим политическото и духовно мракобесие да възтържествуват, а идеалът, за който нашите предци са се борили, да остане неосъществен! Именно Ботев бе сред тези, които дръзнаха да съградят ново общество на справедливостта и свободата и ни показаха що е то воля и доблест!“, заяви Българинов.

„И днес трябват решителност и неустрашимост, за да продължим мечтата на дедите си и най-после да видим България там, където заслужава да е!“, допълни още той.

Областният управител каза също, че трябва да предадем на следващите след нас Ботевите завети, които да им служат за пример и упование в моменти на трудност и изпитания. Той бе категоричен, че с твърдост и последователност, с гордост и плам, можем да превърнем страната в едно по-добро място за всички нас.

След словото на областния управител поздравление към присъстващите отправи и кмета на Община Русе Пенчо Милков.

Свещеници от Русенската Света Митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. По случай паметната дата беше строен почетен караул от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър, начело с диригент Димчо Рубчев, свири празнични маршове.

По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение, както и с вой на сирени в чест на Ботев и загиналите за свободата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари