Борис Джонсън загуби парламентарното си мнозинство

0
Британският премиер може да изпусне юздите за Брекзит
Британският премиер може да изпусне юздите за Брекзит

Британският депутат от Консервативната партия Филип Лий напусна партията си и се присъедини към Либералдемократите преди открития конфликт между британския премиер Борис Джонсън и разбунтувалите се консервативни депутати заради Брекзит, съобщават британските медии, предава News.bg​.

Лий демонстративно е седнал на пейките на опозицията в парламентарната зала, докато премиерът се изказваше пред Камарата на общините (долната камара на британския парламент).

Неговото оттегляне от групата на консерваторите означава, че Борис Джонсън вече няма работещо мнозинство в Камарата на общините.

Лий каза, че правителството "преследва вредоносен Брекзит по безпринципен начин", излагайки на риск човешки животи и поминъка на британските граждани.

Изказвайки се пред Камарата на общините, Джонсън каза на депутатите, че е искал преговори за излизане на Великобритания от Европейския съюз и настоя, че е имало "истински импулс" зад преговорите.

Но той каза, че плановете на разбунтувалите се депутати от Консервативната партия да приемат законодателство, което ефективно блокира излизане на Великобритания от ЕС без споразумение на 31 октомври, ще "унищожи всякакъв шанс за договаряне на ново споразумение".

Ако несъгласните консерватори постигната целта си, заяви Джонсън, това ще го принуди да отиде в Брюксел, за да "моли за още едно безсмислено забавяне" на Брекзит, а той никога нямало да го направи.

"Това е сметката за предаването на Джереми Корбин. Това означава да се издигне бялото знаме", добави британският премиер.

Преди напускането на Лий, Джонсън имаше само работещо мнозинство от един депутат в Камарата на общините.

В писмо до Джонсън Лий изтъква, че Консервативната партия "се е превърнала в тясна фракция, в която консерватизмът на човек се измерва с това колко безразсъдно човек иска да излезе от Европейския съюз".

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари