Борисов се съгласил ЕС да "затвори" АЕЦ "Козлодуй"

0
В заключенията на Европейския съвет са предвидени 57 млн. евро за извеждане от експлоатация до 2027 г. на цялата централа
В заключенията на Европейския съвет са предвидени 57 млн. евро за извеждане от експлоатация до 2027 г. на цялата централа

Премиерът Бойко Борисов се е съгласил със Заключенията на последния Европейски съвет, според които цялата АЕЦ "Козлодуй", а не само спрените малки четири реактора, трябва да бъде изведена от експлоатация, пише Сега.

Централата има два големи работещи реактора по 1000 мвт, за които ЕС не е поставял условия за предсрочно извеждане от експлоатация и които са гръбнак на българската енергийна система.

Въпреки това на страница 52 в Заключенията са изредени атомните електроцентрали, за които ще бъдат отпуснати помощи от ЕС за извеждане от експлоатация. Там се казва: "С цел подкрепа на ядрената безопасност в Европа ще бъде отпуснато специфично подпомагане за извеждането от експлоатация на следните атомни електроцентрали: ... 57 млн. евро за „Козлодуй“, България, за периода 2021—2027 г., с максимален процент на участие на ЕС 50%."

Заедно с нашата електроцентарала са изброени още две. Първата е АЕЦ "Игналина" в Литва, чиито два реактора от чернобилски тип бяха затворени постепенно през  2004 и 2009 г., и словашката АЕЦ "Бохунице", която по настояване на ЕС затвори през 2006 и 2008 г. два реактора ВВЕР по 440 мвт, но си запази други два от същия тип, каквито са и спрените реактори 1-4 в АЕЦ "Козлодуй".

В новия 7-годишен проектобюджет на ЕС са заложени 490 млн. евро за демонтиране на АЕЦ "Игналина", като участието на ЕС е 86%. За "Бохунице" са предвидени 50 млн. евро, и 50% участие на ЕС, но за по-кратък период - до 2025 г. Словашката централа продължава да има работещи реактори, както и АЕЦ "Козлодуй".

След завършването на маратонския Европейски съвет, който се проточи пет дни, премиерът Бойко Борисов разказа колко трудно е било да се договорят, защото е трябвало да съгласуват всяко число. Самият той бил поставил за себе си личен рекорд по изпити кафета, за да поддържа бодро съзнанието си. АЕЦ "Козлодуй" е най-важният индустриален обект на Северозападна България.

Борисов изрази специална благодарност към лидерите на държавите от ЕС, че са се съгласили да отпуснат от евентуалните остатъци в бъдещия бюджет 200 млн. евро за подпомагане на този район, който е сред най-изостаналите в целия ЕС. Сумата е записана на стр. 34 в Заключенията и за нея премиерът е бил бдителен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари