Путин към Борисов: Всичко ще направя, каквото кажеш!

2
Знам, че в Европа те уважават, трябва да вървим в правилната посока, подчертал руският президент
Знам, че в Европа те уважават, трябва да вървим в правилната посока, подчертал руският президент

"Всичко ще направя, каквото кажеш!" Това е заявил руският президент Владимир Путин в разговора си с премиера Бойко Борисов вчера.

"Знам, че в Европа те уважават, трябва да вървим в правилната посока", подчертал руският лидер пред българския министър-председател.

Телефонният разговор между първите мъже в Москва и в София е продължил повече от час, съобщи "Епицентър". Той бил подготвян много внимателно от Борисов и екипа му. И подчертано бил много приятелски. Двамата лидери не скрили доброто си отношение един към друг и начертали дългосрочна стратегия за развитие на българо-руските икономически връзки.

Това е сериозен знак за размразяване на отношенията между двете държави, изопнати в последно време от непремерените изказвания на президента Плевнелиев, на външния и военния министър.

Както вече стана ясно, основна тема на разговора между Борисов и Путин са били енергийните проекти между двете страни и изваждането им от точката на замръзване. Като първа стъпка в тази посока ще бъдат създадени работни групи, които да направят преглед на състоянието на общите ни енергийни проекти, ще бъдат посочени проблемите и пътищата за тяхното преодоляване.

Президентът Путин изрично подчертал, че проектите ще бъдат изграждани при пълно спазване на правилата, валидни за Европейския съюз.

Борисов поел водещата роля в размразяването на връзките с Москва, демонстрирайки активност по енергийните теми, които касаят не само двете страни, но и Европа.

Разговорът му с Путин се проведе ден след като премиерът получи отговор от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по поставените от българското правителство въпроси, отнасящи се до реализацията на газоразпределителния център „Балкан" и проектите „Южен поток", „Бургас-Александруполис", АЕЦ "Белене".

Положителният отговор на Юнкер даде зелена светлина на правителството на Борисов за по-активна роля по отношение на Москва, предлагайки възобновяване на проекта "Южен поток". Идеята на Борисов, която той обсъдил с Путин, е Русия да построи подводната част на газопровода, която да влиза в газоразпределителния център "Балкан". Точно тук руският президент му казал: "Всичко ще направя, каквото кажеш!", твърди "Епицентър".

Ескпертните групи ще се обсъждат тепърва капацитета на тръбата и параметрите за участието на Русия в проекта. И към момента на пристанищата в Бургас и Варна се съхраняват тръби, предназначени за изграждане на проекта "Южен поток", разказал Борисов на Путин.

За 5 и 6 септември във Варна е насрочена инвеститорска среща за газовия хъб, на която се очаква да се разбере какво е нивото на интерес към проекта от страна на чужди компании за участие като доставчици или акционери в разпределителния консорциум. Очаква се през газовия хъб да потече синьо гориво, което да се доставя освен от Русия, и от Азербайджан, Гърция, Иран, Кипър, Северна Африка, както и втечнен газ от гръцки терминали.

В едночасовия разговор били обсъдени широк кръг въпроси - за работата на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, за връщането на руските туристи по българските курорти.

Премиерът Борисов не скрил задоволството си от разговора и от факта, че е възобновил приятелските си контакти с Путин, както и от перспективата, която тези проекти откриват пред страната. Всичките усилия на министър-председателя оттук нататък ще бъдат насочени в тази посока.

Източник: Епицентър.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари