БОЕЦ поиска Емил Кошлуков да бъде разпитан от МВР

2
Генералният директор на БНТ трябва да бъде отстранен от поста до приключване на проверката срещу него, заявиха от движението
Генералният директор на БНТ трябва да бъде отстранен от поста до приключване на проверката срещу него, заявиха от движението Снимка: БГНЕС

Генералният директор на БНТ трябва да бъде отстранен от поста до приключване на проверката срещу него

Днес БОЕЦ внесе допълнение към сигнала ни до МВР – ГДНП (Вх. № 328600-8019/15.02.2022г. по описа на ГДНП) за документни престъпления извършени от Емил Кошлуков – генерален директор на БНТ, съобщиха от гражданското движение на сайта си.

В допълнението БОЕЦ поставя нови въпроси и изисква от МВР да призове Кошлуков на разпит, както и да предприемат необходимите действия за отстраняването му от поста с цел да не влияе на свидетели и да не бъдат укрити и унищожени документи и доказателства.

Прилагаме текста на документа до ГДНП:

ДО:МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ – Г-Н БОЙКО РАШКОВ, МИНИСТЪР

ДО: ГЛАВЕНА ДИРЕКЦИЯ „БОРБА С ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ“

СИГНАЛ – ДОПЪЛНЕНИЕ

Към сигнал Вх. № 328600-8019/15.02.2022г. по описа на ГДНП за съмнения за извършени престъпления от генералният директор на БНТЕмил Кошлуков.

от Сдружение Гражданско движение „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ“,

ЕИК 176949776, Адрес: гр. Видин, к-с „Панония“ блок 4 вход „З“ ап. 157,

Представлявано от Георги Борисов Георгиев, председател на УС е-mail : [email protected]

ОТНОСНО

Данни водещи до обосновани предположения за престъпления от общ характер – документна измама, представяне на документ с невярно съдържание пред държани институции, фалшифициране на документи и други престъпления извършени от Емил Кошлуков – генерален директор на Българската национална телевизия, в сговор с други неустановени лица.

На 15.02.2022г. Сдружение БОЕЦ сезирахме МВР – ГДНП и други компетентни институции (НАП, СЕМ и МС) със сигнал Вх. № 328600-8019/15.02.2022г. по описа на ГДНП за съмнения за извършени престъпления от генералният директор на БНТЕмил Кошлуков.

От съобщения в медиите разбрахме, че във връзка с подаденият от БОЕЦ сигнал за снемане на сведения в ГДНП е бил призован Волен Сидеров – председател на ПП АТАКА свързана с телевизия АЛФА, от която Кошлуков е получил процесните документи за стаж визирани в сигнала. Смятаме, че ГДНП правилно са призовали на разпит Волен Сидеров, вече второразряден политик извън играта, но считаме за тежък пропуск на разследването, че самият нарушител и консуматор на последиците от деянието – представилия в СЕМ документи с невярно съдържание Кошлуков не е призован на разпит до момента. . МВР следва да се насочи към него, а не да се занимава с Волен Сидеров, който е извършил по-скоро административни нарушения, за които е минала вече две годишната давност. Ако се установят данни за извършени престъпления от Сидеров, то следва и той да бъде подведен под отговорност, но фокуса на разследването трябва да бъде върху действията на Кошлуков.

Посочваме още няколко важни детайли, по които очакваме действия и резултати от МВР:

  1. Волен Сидеров е призован в МВР по сигнал на БОЕЦ, а не на институциите – СЕМ, НАП или друг. Видно е, че НАП прави проверка също вследствие сигнал до нея от БОЕЦ. Те имат информацията, защо тогава на БОЕЦ не е предоставена такава с мотив – данъчна тайна. Всъщност нищо не ни е предоставено по сигнала ни от 15.02.2022г.
  2. Не смятаме, че е данъчна и осигурителна тайна НАП да обяви датите, на които са подадени документите (Уведомление по чл.62 от КТ, декл.1 и 6, датите на внасяне на осигурителни вноски, на плащане на заплати, датата на регистриране ан трудовия договор на Кошлуков с телвизия АЛФА, както и датата на регистриране на прекратяването на трудовия договор и т.н.) – там няма лични данни и размер на възнаграждения;
  3. Наложени ли са санкции, или не и защо за извършените нарушения. Само глобата за нерегистриран трудов договор е 10000лв, 500-2000 лв. за всеки месец е за неизплащане на ежемесечна заплата на „работника“;
  4. Получавал ли е изобщо Кошлуков заплата по банков път (едва ли), ако е на каса – имало ли е в касата на Атака тия пари. Ако са изпразнени (отчетени, като разход) от касата фиктивно, то тогава става въпрос за пране на пари;
  5. Имаме пълно потвърждение от овластен държавен орган, за документална измама, относно стажа на Кошлуков в телевизия Алфа. Но той продължава да заема поста директор на БНТ.
  6. По данни на БОЕЦ телевизия АЛФА е собственост на фондация, а не на ПП АТАКА. Да се установи как се издържа телевизията и чия собственост е? Има ли финансиране от ПП АТАКА към телевизия АЛФА и на какво основание? Има ли злоупотреба с държани средства – партийната субсидия на ПП АТАКА, която е предназначена за партийна дейност.
  7. Как са получени и отчетени получените от Кошлуков трудови възнаграждения? При установен фиктивен трудов договор, освен изготвяне на документи с невярно съдържание, което е престъпление от общ характер, то имаме и хипотеза за пране на пари, което също е престъпление, както от страна на телевизия АЛФА, която отчита разходи, които не са извършени, така и от Кошлуков, който отчита фиктивни приходи и по този начин е възможно да легализира доходи с неясен произход.
  8. Да се разследва бездействието на СЕМ по сигнала на БОЕЦ и дали има длъжностно престъпление от членовете и председателя на СЕМ чрез бездействие и неизпълнение на служебните задължения?

С цел установяване на обективната истина и евентуално извършено престъпление, БОЕЦ прилагаме отново заявените в сигнала действия, които е необходимо да бъдат извършени в хода на разследването:

– За целта поне ден преди стъпване в телевизия „Алфа” (където никой не го е виждал и чувал), както и в 7 дневен срок от напускане, работодателят подава уведомление по чл. 62, ал.5 от Кодекса на труда в специален регистър;

– Всеки работник и служител получава начален, периодичен и извънреден инструктаж за което се подписва в специални регистри. Без да се занимаваме с факта че въпросната дейност е една от хранилките на административния паразит, то от тези регистри може да се проследи хронологията на подписване на лицата постъпващи в дружеството;

– Представената трудова книжка от лицето се вписва в специален регистър;

– На работника следва ежемесечно да се изплащат заплати, удържат данъци и осигурителни вноски. За целта ежемесечно до 25-о число на месеца се подава информация в СУП – системата за управление на приходите в НАП, т.нар. декларации 1 и 6. ВСЕКИ месец за предходния.

– Да бъдат снети сведения на служители на Телевизия „Алфа” дали реално Кошлуков някога е работил в телевизията

– Да се изискват записи от камери в телевизията от времето за което Кошлуков твърди, че е работил там.

– Да се извърши проверка на докумнетооборота на телевизия „Алфа” за документи изготвени и подписани от Емил Кошлуков, като програмен директор. Длъжността на програмният директор и ежедневните му професионални задължения изискват да изготвя и подписва множество служебни документи. Липсата на такива документи подписани от Кошлуков е още едно директно доказателство, че той не е работил там.

– Да бъде извършена проверка на служебната електронна кореспонденция на телевизия Алфа за периода, за който Кошлуков твърди, че е работил там и да се установи дали има следи от негова дейност.

Ако изобщо е подавана информация, изплащана заплата и правени вноски, то изфабрикуването на документация за стаж лесно може да бъде доказано с факта, че всички записи са правени на една и съща дата, месеци и години след законовия и обичаен срок за подаване и отчитане.

Изискваме от МВР – ГДНП да призове на разпит Емил Кошлуков, да извърши нужните процесуални действия за установяване на обективната истина по поставените от БОЕЦ въпроси в сигнала и допълнението към него и за установяване на извършените престъпления. Изискваме от МВР да предприеме необходимите действия за отстраняване на Емил Кошлуков от поста му до приключване на проверката с цел да не влияе на свидетели и да не бъдат унищожени документи и доказателства.

25.07.2022г. Видин

Георги Георгиев – Председател на УС на ГД „БОЕЦ”

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари