Близо 35 000 русенци са със завършен имунизационен цикъл

1
Навсякъде са осигурени достатъчно количества от всички налични видове ваксини
Навсякъде са осигурени достатъчно количества от всички налични видове ваксини

Близо 35 000 русенци са със завършен имунизационен цикъл срещу Covid-19, сочи справка в Единния информационен портал.

Общият брой на поставените ваксини в региона е 69 420, а 34 935 души са с втора доза на някои от препаратите или са имунизирани с еднодозовата ваксина на „Янсен“.

От началото на месеца са извършени 5 170 имунизации, като първа игла са получили близо 1800 души. Само от понеделник насам поставените ваксини са почти 1300, като приблизително 700 души са с първи прием на някои от препаратите. „Зелените коридори“ продължават да функционират и остават отворени през този уикенд и следващата седмица.

Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Борислав Българинов и изпълняващия длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева. Без предварително записване на час ваксини ще бъдат поставяни днес от 10.00 до 14.00 часа в беленската болница „Юлия Вревска“. Същевременно в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ в Русе продължават да се извършват имунизации, като днес такава възможност за гражданите е осигурена от 09.00 до 15.00 часа. За поставяне на ваксина различна от тази на „Пфайзер“ ще трябва предварително записване в Тубдиспансера, което може да стане на телефон: 082/ 813 – 903.

През утрешния ден свободно имунизации ще се извършват само в МБАЛ „Юлия Вревска“ от 10.00 до 14.00 часа.

През следващата седмица всеки делничен ден, с изключение на 22-и септември, ще работят три имунизационни пункта. Без предварително записване на час в периода от 08.30 сутрин до 16.30 часа всеки ще може да се ваксинира в изнесения кабинет пред ДКЦ-2, а между 12.00 и 18.00 часа тази възможност ще бъде осигурена в болницата в Бяла.

Работното време на кабинета за имунизации в Белодробната болница се удължава и също става от 08.30 до 16.30 часа, но за поставяне на ваксина различна от тази на „Пфайзер“ ще трябва предварително записване на телефон: 082/ 813 – 903.

Същевременно в Деня на Независимостта са предвидени да работят два имунизационни пункта, като и в двата няма да е необходимо предварително записване на час. Всеки, желаещ, ще може да се имунизира срещу Covid-19 от 14.00 до 18.00 часа в Университетска болница „Канев“, както и от 10.00 до 14.00 часа в беленската болница.

Навсякъде са осигурени достатъчно количества от всички налични видове ваксини, така че да може да бъде направен избор между иРНК и векторни препарати. Ваксините, които ще се прилагат са на „Пфайзер“, „Модерна“ и еднодозовият препарат на „Янсен“, като в Белодробната болница и МБАЛ „Юлия Вревска“ има възможност за ваксинация и с „Астра Зенека“. В УМБАЛ „Канев“ ще бъдат осигурени ваксините на „Пфайзер“ и „Янсен“.

В останалите имунизационни кабинети продължават да се извършват имунизации съгласно Националния ваксинационен план, реимунизации, както и поставяне на първа доза от съответната ваксина на записалите се в електронната система. Създадена е организация, която да не позволява смесване на отделните потоци. Съблюдава се за спазване на противоепидемичните мерки. Имунизации се извършват и от лични лекари.

Мобилен имунизационен екип на беленската болница също ще работи през следващата седмица, като целта е да се обхванат по-голямата част от населените места в Бяла, Борово и Две могили.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари