Бликна първият в Европа бирен фонтан

0

Малкото словенско градче Жалец днес влезе в новините на цяла Европа.

В града бликна първият фонтан с бира. Няколко стотин любители на кехлибарената течност и любопитни зяпачи се събраха за церемонията по тържественото откриване на първия на континента бирен фонтан, съобщава Канал 3.

Новата атракция в Жалец, за която местни предприемачи мечтаят от няколко години, обаче няма да изхвърля безразборно високо във въздуха галони с бира за пълно удовлетворение на почитателите й, а е доста по-прагматична. Срещу 6 евро, всеки посетител ще може да получи специална халба с микрочип, който да му позволи да си налее бира пет пъти от пет различни бурета.

"Идеята е не да даваме възможност на хората да се напиват, а да изтъкнем културата на консумацията на бира", каза кметът на града Янко Кос. Според него интересът към фонтана е огромен и това е реклама за Жалец.

Местните хора се надяват, че фонтанът, който е в градския парк, ще постави Жалец на туристическата карта и ще популяризира живописното място и различните видове бира, които се правят в района.

Идеята за бирени фонтани не е нова. Така например на 17 март 2012 г., когато се чества патронът на Ирландия, а именно св. Патрик, символът на Брюксел Манекен пис (пикаещото момче) бе облечено с дрехи в същите цветове както флагът на страната и от него капеше не обичайната вода, а ирландска бира.

Кехлибарена течност се е ляла и друг път от Манекен пис, но това винаги е било по повод - все пак не бива да се забравя, че Белгия се слави като страната с най-добрият шоколад, пържени картофки и бира, разбира се.

Но това е само инцидентно. Сега за пръв път в историята има постоянен фонтан, от който блика бира

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари