Благоевград се вдигна на протест срещу мръсния въздух

0

Близо 200 души протестираха с медицински маски на лицата и плакати срещу предприятия-системните замърсители на въздуха в Благоевград.

Протестиращите с шествие пристигнаха пред общината, където разговаряха с кмета Румен Томов, който им обеща адекватни мерки. Протестиращите, организирали се в социалните мрежи, влязоха на площада пред общината със скандирания: „Искаме да дишаме, искаме си въздуха”, информира БГНЕС.

Под прозорците на новия кмет на града множеството скандираше: „Събудете се, къде ни е чистият въздух, който обещахте, кмете и общински съветници, къде сте?”

Организаторът Сергей Лазаров обясни, че основен замърсител на въздуха в областния град е био ТЕЦ „Рубин”, както и два цеха в кв. "Струмско", произвеждащи палети.

Новоизбраният кмет слезе веднага пред протестиращите и разговаря с тях. Обясни им, че който е недоволен може да протестира. Конкретно по проблема каза, че в началото на новата година пристигат две мобилни станции за измерване чистотата на въздуха.

Живея в този град и не ми е безразлично какъв въздух дишат гражданите му, мобилните станции ще стоят пред предприятието колкото е нужно”, каза Томов и обеща още проверка на строителните книжа, издадени от общината на въпросния био ТЕЦ.

РИОСВ не прави нищо, защото са си продали душите на дявола, очакваме, г-н кмете, вие да направите нещо, ако разбира се не ви натиснат „отгоре”, каза организаторът на протеста. „Мен няма кой да ме натисне”, каза кметът, след което си стиснаха ръцете с Лазаров, организатор на протеста.

Даваме отсрочка на кмета до пристигането на мобилните станции няма да протестираме”, обеща организаторът. На връщане към сградата на общината новият кмет бе изпратен с ръкопляскания.

От седмица Благоевград е обвит в трайна мъгла, днешният протест бе въпрос на време.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари