Бизнесмени се редят на опашки за помощи

0
Възмутен съм. Нямам думи. На опашки се редят хора, които имат бизнес със земеделски земи
Възмутен съм. Нямам думи. На опашки се редят хора, които имат бизнес със земеделски земи

Хора, които не са претърпели и една щета, претендират за дарения

Арендатори на хиляди декари земеделски земи и хора със сериозен бизнес се редят на опашки за храна и финансова помощ от държавата.

Затова алармираха членове на сформирания обществен съвет в Хитрино. Заедно с общината съветът отговаря за разпределението на 10 милиона лева, отпуснати от правителството. Европейската комисия обеща отделно други 20 милиона лева.

“Парите още не са преведени. Има неяснота около критериите”, сподели общински чиновник пред “168 часа”. Очаква се да бъде изготвена специална програма за управлението на огромния финансов ресурс.

“Възмутен съм. Нямам думи. На опашки се редят хора, които имат бизнес със земеделски земи. А някои от тях дори не са претърпели никакви щети от взрива”, гневи се се Стефан Стефанов, бивш член на обществения съвет. Той напуска структурата недоволен от това, че хора без никаква съвест даже пререждали възрастните.

Стефанов стана известен в България с прозвището “Спасителят от Хитрино”, тъй като изваждаше от развалините след взрива и живи, и трупове.

Според него даренията трябвало да бъдат усвоени в интерес на действително пострадалите.

“Защото това е мъката, сълзите и даже кръвта на хората”, обобщава той. Друг мотив за гнева му – някои дарения се давали на ръка. И не се знаело изобщо къде отиват парите.

По думите на Стефанов с милионите от даренията и от Европейската комисия Хитрино трябвало да стане като Дубай. Това можело да се случи само ако има

строг контрол върху разпределението на финансите, отпуснати в помощ на почерненото село

Потърсени за коментар на обезпокоителната ситуация, местни политици заявиха: “Не ни се говори по тази тема.”

Общински съветници и кметът Исмаил категорично отрекоха, че от даренията се облагодетелстват и хора с финансови възможности.

“Не можем да налагаме ограничения. Нямаме това право”, заяви член на местния обществен съвет. Според него не са попълвани декларации, от които да се види какви са възможностите на всеки.

“А дрязги около даренията действително е имало. Но те вече са изгладени.”

“Непрекъснато контактуваме с дарители какви са нуждите на хората. Ще продължава раздаването на топъл обяд за жителите”, заяви секретарят на общината Емине Юзеир.

Преди известно време храната беше осигурена от парламентарната група на БСП. А тези дни за пострадалите собственик на банка, който живее в Турция, осигури около 200 дебели кожуха от много качествена стока.

Източник: 168 часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари