Машинистите на влака от трагедията в Хитрино влизат в затвора

0
Машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков получиха съответно 15 и 10 години затвор за влаковата катастрофа в Хитрино, при която загинаха седем души
Машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков получиха съответно 15 и 10 години затвор за влаковата катастрофа в Хитрино, при която загинаха седем души Снимка: МВР

Машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков получиха съответно 15 и 10 години затвор за влаковата катастрофа в Хитрино, при която загинаха седем души

Върховният касационен съд потвърди присъдите на машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков за влаковата катастрофа в Хитрино, при която загинаха седем души, предаде БГНЕС. Те получиха съответно 15 и 10 години затвор.

Димитър Михнев и Радослав Петков са признати за виновни за това, че на 10 декември 2016 година при управление на товарен влак са нарушили правилата за движение – навлезли в гарата със 78 км/ч, като не изпълнили указанията на предупредителния светофор, който указвал готовност за намаляване на скоростта до 40 км/ч. Не се подчинили и на сигнала на входния семафор, който разрешавал влизане с 40 км/ч, с готовност за спиране. В резултат е последвало дерайлиране, повреждане на вагон-цистерни, изтичане на газ пропилен и взрив.

Така по непредпазливост са причинили смъртта на седем души, тежки телесни повреди на четирима и средни телесни повреди на 10 души. Деянието е квалифицирано като особено тежък случай.

Влакът пътува по направление Бургас – Русе и бе съставен от два локомотива и 26 вагон-цистерни, превозващи 700 тона пропилен и 130 тона пропан-бутан. Заради ремонт на железопътната инфраструктура разписанието било променено и композицията трябвало да изчака на гара Хитрино преминаването на пътнически влак. Двамата подсъдими обаче не били уведомени за това и смятали, че се движат по обичайния график – без навлизане в отклонение и без престой в Хитрино. Димитър Михнев преминал през предупредителния светофор, като не изпълнил задължението да намали преди достигане до входния светофор.

От своя страна помощникът му Радослав Петков не обявил ясно и високо сигнала така че колегата му да възприеме съобщението. Едва след силно разклащане на влака Димитър задействал електрическата спирачка, без обаче да използва „екстрено спиране“. Намаляването на скоростта не било достатъчно за безопасното навлизане композицията в отклонителния коловоз.

Един от изводите в техническите експертизи е, че железният път и съоръженията в гара Хитрино, макар и недобре поддържани, са били технически изправни. Магистратите счетоха и че пътят не е в пряка причинна връзка с настъпилия инцидент. Те са категорични, че причината за произшествието е високата скорост при навлизане и неспазването на светлинната сигнализация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    7
    Аре стига!
    Аре не се правим на улави! Убили са хора, осакатили са хора, оставили са бездомни хора! В името на една заплатка!
  • 1
    6
    До 3-тия "Гражданин"
    Само едно магаре ли има дълги уши?
  • 9
    5
    Споко
    При бай Ставри в Централния софийски затвор тези двамата дето са набедени за виновни (според някои умници) със сигурност ще ги качат на влакчето на ужасите.......
  • -7
    4
    Обективен
    Тези двама идиоти дето убиха толкова човека какво са гледали, анимационни филми ли вместо семафорите, че те да не са за декорация. Айде вървете обяснавайте на близките на загиналите и пострадалите, че са невинни.
  • 8
    3
    Гражданин
    Първо до 2.Използваш също като мен също "Гражданин".Но това няма значение.Напълно съм съгласен с предходните коментарии.Темида е много строга за тези хорица,но за типове като Георги Семерджиев и други е милостива.Мен обаче ме притеснява едно изречение - " Един от изводите в техническите експертизи е, че железният път и съоръженията в гара Хитрино, макар и недобре поддържани, са били технически изправни. "Много странно,нали?А защо не са добре поддържани и кой отговаря за това.За пореден път ни убеждават,колко добре се охлажда бира на горещ котлон.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари