Хората с увреждания няма да губят помощи заради забавените експертизи от ТЕЛК и НЕЛК

1
Условието е документите да се подадат месец преди това
Условието е документите да се подадат месец преди това

​Сега хората с увреждания може да останат и година без никакви средства

Хората с увреждания, чиито ТЕЛК-ове изтичат, да продължат да получават пенсиите си за инвалидност, както и финансовата подкрепа по Закона за хората с увреждания. Освен това с изтекло решение до издаването на новото държавата да не им спира безплатните винетни стикери, личната помощ, асистентска подкрепа, данъчните облекчения.

Тези промени внесоха депутатите от ГЕРБ-СДС. Законопроектът е по предложение на омбудсмана Диана Ковачева, която от години алармира за проблемите, пише “24 часа”.

Условието обаче е документите за преосвидетелстване да бъдат подадени най-късно месец преди края на валидността на ТЕЛК.

Сега има хора, които чакат и над година да бъдат преосвидетелствани. През това време те нямат право на социална пенсия, нито на помощи и са на ръба на оцеляването.

Внесените поправки идват на фона на промените в наредбата за медицинската експертиза, които са публикувани за обществено обсъждане. С тях още 31 заболявания ще имат доживотен ТЕЛК. Досега той важеше за около 112 болести. Освен това се предвижда събирането на болести за ТЕЛК да се прави по нова формула. Най-голям процент ще се дава и занапред за най-тежкото увреждане, но към него ще се прибавят 20% от сбора на процентите на останалите заболявания.

Допълнената наредба обаче не променя сроковете за преосвидетелставне и големия проблем - чакането на дата за ТЕЛК. Това е причината омбудсманката да вкара спешно промени в Закона за хората с увреждания, които ГЕРБ припознаха.

Законопроектът ще гарантира, че при забавяне на определенията на ТЕЛК хората с увреждания няма да остават без финансова подкрепа. От този проблем се оплакваха хиляди българи през последната година. В бъдеще ТЕЛК решенията трябва да се издават в срок от един месец. В противен случай ще се считат за просрочени и за да бъдат осигурени социалните плащания за хората, регионалните здравни инспекции трябва да подадат информация до НОИ, НЗОК, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания, НАП, работодателите или общините”, обясни депутатката от ГЕРБ и бивша социална министърка Деница Сачева.

Онези, които продължат да взимат пенсиите си и другите видове подкрепа и впоследствие им бъде определена намалена работоспособност, вид и степен на увреждане, водещи до намаляване или отпадане на отпуснатата подкрепа, няма да възстановяват получената в повече сума.

С друга промяна право на финансова помощ по Закона за хората с увреждания ще получат и гражданите, които поради смърт на родител получават наследствена пенсия вместо за инвалидност. Същото ще важи и за хората с над 90% степен на увреждане и с определена чужда помощ, които получават пенсия за военна инвалидност. До момента размерът на пенсиите им беше близък до социалните. Предвиденото увеличение след включването им в обхвата на закона ще е с повече от 130 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари