Бизнесът в Русе тръгна на шествие срещу зеления сертификат

7
Искаме отсрочка за зеления сертификат, коментираха протестиращи
Искаме отсрочка за зеления сертификат, коментираха протестиращи Видео: Русе Медиа

Въвеждането на „зеления сертификат“ вдигна на протест представители на различните браншове в Русе

В шествието от паркинга на „Кауфланд“ през кръговото до общината се включиха ресторантьори, работници във фурни за закуски, танцови школи, таксиметрови шофьори и представители на още бизнеси, засегнати от мерките, предаде Русе Медиа

„Искаме да има отсрочка за „зеления сертификат“, хората да се подготвят за това. Искаме нашите клиенти да не бъдат глобявани, ако нямат такъв документ. Искаме програмата 60:40 да си влезе в рамките, както си беше, с 20 процента спад на оборота, защото при 40 процента ние наистина сме фалирали вече. Нашите клиенти след въвеждането на сертификата са намалели с 80-90 процента, защото България има 20 % ваксинирани, но те са от 65 години нагоре, а такава възраст човек си прави сметката как да си изхарчи пенсията. А нашите клиенти са на възраст 18-60 години“, коментира регионалният председател на хотелиерите и ресторантьорите Красимир Иванчев.

Танцовите школи смятат, че мерките са половинчати и трябва да се прецизират. „Не сме против сертификатите, а да бъдат всички мерки за всички бизнеси. Може в голяма хранителна верига да има 5000 човека, а в танцовите зали да има 10 човека и да им е забранено да влизат, ако нямат „зелен сертификат“. За нас това е просто безумие“, сподели хореографът Венцеслав Неделчев.

Такситата също смятат, че мерките им пречат да работят и са неадекватни. „Ние сме свързани с всички бизнеси и затова сме решили да участваме активно в протестите, за да може да се промени нещо. Искаме да имаме възможност да реализираме основните си конституционни права – да се трудим, да живеем и да се развиваме в тази страна. Нашият бранш сме много зле, защото пада работата заради всички тези мерки. Освен това всеки ден се променят цените на горивата, на частите, а нашите цени не мърдат. Смятам, че всеки може да си направи сметката накъде вървим“, каза таксиметровият водач Филип Хайвазян.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари