Бизнесът се обяви срещу данъчните мерки на Асен Василев

0
АИКБ отхвърли някои от новите мерки за по-строг данъчен контрол
АИКБ отхвърли някои от новите мерки за по-строг данъчен контрол

Бизнес организации се обявиха против някои от набелязаните финансови мерки между четирите политически сили в преговорите за коалиционно правителство

АИКБ не подкрепя предложението в месечните ДДС декларации да се подава информация за касови наличности и информация дали фактура е платена, неплатена или частично платена, съобщиха от работодателската организация, предаде СЕГА

Тази мярка бе предложена от съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев. Според него с тази информация НАП ще може да хваща по-рано ДДС измами. Докато бе служебен министър на финансите Василев бе взел на мушката фирмите, декларирали нелогично големи касови наличности и данъчни инспектори започнаха проверки в тях. Василев обяви тогава, че подобни големи суми в брой във фирмите са предпоставка за корупция и купуване на гласове по изборите.

Според АИКБ обаче подаваната информация с месечните ДДС декларации за кешовите наличности няма да е точна и годна за анализ и само ще загуби времето на бизнеса. "Информацията за плащанията и касовите наличности е динамична и към датата на подаване на декларацията най-вероятно ще е различна от тази към края на отчетния период. Предложението създава прекомерна административна и финансова тежест особено за МСП, посочват от АИКБ.

Работодателската организация се противопоставя и на друго предложение на Асен Василев - изплащането на дивиденти да става единствено по банков път. "Ако това е мярка, с която се цели да се предотврати практиката на някои предприятията чрез касово плащане на разпределен дивидент да се намаляват прекомерни касови наличности в предприятието, тази цел няма да бъде постигната, защото са налице редица законни счетоводни техники, с които да бъде заобиколено подобно изискване", посочват от АИКБ.

И отново отправят упрек, че се увеличава административната и финансовата тежест за предприятията. Според бизнес организацията, ако се въвежда такова изискване, то поне трябва да се сложи разумен праг на парите, които задължително трябва да се изплатят по банков път. "Такъв праг може да бъде прагът за плащания в брой", смята АИКБ, т.е. до 10 000 лв.

Изненадващо АИКБ се обяви и против премахването на данък "уикенд". Това е данък върху личното ползване, който е регламентиран в директивата за ДДС и премахването му ще противоречи на директивата, напомнят от асоциацията и препоръчват да се обмисли възможности за облекчение на бизнеса при прилагането му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари