Връщат ДДС, но само за покупки до 2000 лева

20
При покупки от големи търговски вериги може да не връщат ДДС
При покупки от големи търговски вериги може да не връщат ДДС

Пазиш касова бележка, дават ти стотинки

На хората ще бъдат връщани 0,5% от платения ДДС, ако пазят касовите си бележки, гласят предложените от Министерство на финансите промени в данъчните закони. В проекта специално е записано, че ще бъдат връщани до 100 лв. на месец. Реално обаче едва ли някой ще ползва това облекчение в пълен размер.

Ако човек получава заплата от 2000 лв. на месец и след като плати данъци и осигуровки я похарчи цялата, ще може да поиска да му върнат само 1,30 лв. на месец, и то ако пази всичките си касови бележки. Освен това от Министерство на финансите са предвидили и други условия, които трябва да бъдат изпълнени, пише Труд.

Най-важното е касовите бележки да бъдат регистрирани на сайта на НАП. Освен това връщане на ДДС може да поискат само хора, които са навършили 18 години към 1 януари на данъчната година. Към касовата бележка не трябва да е издадена фактура, а стойността на всяка касова бележка не трябва да е по-голяма от 2000 лв. Освен всичко това касовата бележка трябва да е издадена от лице, извършващо определена дейност, съгласно заповед на министъра на финансите, която ще се обнародва в “Държавен вестник” до 31 декември на предходната година. Идеята е облекчението да важи само за сфери, където министърът на финансите прецени, че може да укриват обороти, а не за всички дейности. Например за покупки от големи търговски вериги връщането на ДДС може да не важи, защото те винаги дават касови бележки. Така реалното приложение на промяната ще бъде много ограничено и само хора с много време и стабилни нерви ще тръгнат да регистрират на сайта на НАП касовите си бележки с идеята да получат някое левче.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Nikolov
    Ами като се гласува за наркомани и проститутки, така ще е.
  • 4
    3
    Българин
    Вече няма държава, а има територия наречена България, управлявана от крадци, мошеници и близачи на з...... те на господарите от ЕС и Америка
  • 9
    2
    Галя
    Абе вие нормални ли сте?! За един лев на месец ще регистрираш касови бележки. Съвсем за луди ли ни взехте?
  • 12
    1
    Гост
    Пълна глупост . Некадърността и увеличаването на заплатите на учителите през няколко месеца достигна огромна голяма дупка в бюджета . Администрациите също не допринасят и една стотинка в бюджета . Не убивайте кокошките , защото скоро няма да има и яйца . Кокошарника ще е празен и дори сегашните данъци няма да се събират . Постоянното на измишльотините на Асан Василев ще допринесат на убиване на икономиката . Стиснаха до бакшишите . А бе вие нормални ли сте . Това си е нов допълнителен данък , който ще трябва да плаща народа Накрая ще има празни ресторанти и алчните ресторантьори ще затворят бизнес си . Празни ресторанти ще бъде ефекта .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари