Бивш земеделски министър осъмна с обрана слънчогледова нива

0
Проблемът е в безсилието, сподели Тодор Джиков
Проблемът е в безсилието, сподели Тодор Джиков Снимка: Тодор Джиков / Facebook

Проблемът е в безсилието, сподели Тодор Джиков

Производителят Тодор Джиков осъмна с обрана слънчогледова нива за поредна година. Той подчерта, че това не е частен случай, а масово явление и то от години:

"Аз се занимавам със земеделие от 2001 г., т.е. вече 23 години това е ежегодно. Даже бих казал, че това е ежедневие. Обидно е, болно е. Не мога да си обясня как така държава, която има желание да влиза в Шенген и еврозоната, всяка година вдига жандармерията да си охранява черешови градини, лозови насаждения, земеделска продукция. Как така 30 години депутати, политици, управляващи не намериха механизъм, по който да спрат тази вакханалия?", заяви той, цитиран от БНР.

В интервю за предаването "Преди всички" Джиков сподели, че в началото е подавал сигнали в полицията и в аграрното министерство, но "на човек му писва".

Практиката показва:

"Полицията задържаше нарушителите, кметът на съответното населено място им налагаше санкции - 100-200 лв., никаква събираемост. Абсолютната безнаказаност на практика води до това положение, че ние вече сме свикнали, всички земеделски производители, да плащаме данък спокойствие, който се изразява с около 5% посегателство върху нашата земеделска продукция".

Регистрираните кражби на земеделска продукция за последните години са около 6000 всяка година, като разкриваемостта е близо 50%, посочи Тодор Джиков. По думите му въпросът не е в стойността на загубата, проблемът е в болката и безсилието.

Той подчерта, че на много места хората решават този проблем с наемането на частни охранителни фирми.

"Едва ли не ние сме в 90-те години и за да си спокоен, трябва да наемеш частна фирма, за да те охранява. Къде тогава е държавата?".

Според него е напълно възможно е да се обвържат получаването на пари от държавата със събираемостта на актовете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    лоша работа
    Ти кажи къде е държавата бивш земеделски министре. Ти кво искаш държавата да ти пази продукцията ли какво. Тя държавата не може да опази на бабата зимнината, а трябва държавата да пази частната ти собственост, не че не го прави, но на по-приближени. А частните охранителни фирми сега какво да правят те хляб не ядат ли ако не се краде, че то те тогава какво да правят да затварят ли или само фирмите да ползват техните услуги. Всеки сам търси начин да опази имуществото си. Не можах да разбера от какъв зор теб специално държавата трябва да те охранява, можи би така си свикнал от време уно, а друг е въпроса как си станал такъв крупен земевладелец.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари