Бивш затворник иска 400 хиляди лева компенсация

0
Мъжът е прекарал години в мръсни килии и получил здравословни проблеми
Мъжът е прекарал години в мръсни килии и получил здравословни проблеми

Мъжът е прекарал години в мръсни килии и получил здравословни проблеми

Затворник предяви внушителен иск към Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Той претендира за 400 000 лева компенсация, след като прекарал години в мръсни килии и получил здравословни проблеми, сочи в жалбата си до Административния съд в Пазарджик, пише Марица.

Обезщетението е за периода от 28 юни 2018 до 31 януари 2022 г. През това време мъжът е пребивавал в Софийския затвор, после - в затворническото общежитие в Кремиковци и в Пазарджишкия затвор. Твърди, че лошите битови условия са му причинили редица вреди. Живял е в пренаселени и мръсни килии, с под 3 квадратни метра нетна площ на човек, наличие на дървеници, хлебарки и гризачи в килиите, липса на обособен санитарен възел в килиите с постоянно течаща топла и студена вода. Не получил адекватно лечение на заболяванията си, което било прилагано в началото на престоя му в Пазарджик - спиране на лекарството конарекс, което според ищеца му е било необходимо, и извършената в тази връзка от него гладна стачка, прекратена поради опасност от смърт. Дирекцията на затворите обаче представя справки, според които условията на живот за конкретния лишен от свобода не са били чак толкова лоши. И на трите места му било осигурено жизнено пространство от над 4 квадратни метра, килиите имали санитарен възел със студена и топла вода, в тази в Пазарджик преди настаняването му дори бил извършен ремонт. Затова и съдът не приема показанията на двамата свидетели на ищеца, които казват, че в помещенията имало дървеници и хлебарки, а ако са се появявали вредители, причината е била в лошата хигиена, която е на отговорност на самите лишени от свобода.

Представените документи сочат още, че мъжът не е лишен от правото да се лекува. В миналото е имал известни личностни разстройства, но в Пазарджик му е оказана психиатрична помощ, като му е изписан медикамент, към който не се изгражда зависимост и му е понесъл добре. За около година и половина е постигнат положителен ефект, което е довело до излекуване на бензодиазепиновата зависимост на затворника.

Исковата молба на мъжа е изцяло отхвърлена. Така, вместо да получи търсените 400 000 лева, той ще трябва да плати разноски по делото от 588 лева.

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред тричленен състав на Административния съд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Някой
    Кога ще започнем да предявяваме масово иск за обезщетение за нечовешки условия и отношение в някои български лечебни заведения? За да отидеш зад решетките, ни е ясно какво означава, че си, но престъпно ли е да опреш до лекар и болница?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари