Бивш шеф на НСО иска оставката на настоящия заради ситуацията на Шипка

0
С Доган и Пеевски НСО беше превърната в частна охранителна фирма, признава бившият началник на службата Красимир Станчев
С Доган и Пеевски НСО беше превърната в частна охранителна фирма, признава бившият началник на службата Красимир Станчев Снимка: БГНЕС

От службата излязоха с позиция, че се противопоставят на опитите да бъдат обвързвана с партийни интереси

Бившият началник на Националната служба за охрана Красимир Станчев се присъедини към хората, които призовават за оставката на приемника си Емил Тонев. Повод са действията на охранителите край паметника Шипка на 3 март, когато бе допуснато агитката на проруските националисти от "Възраждане" да обстрелва премиера Кирил Петков и председателя на Народното събрание Никола Минчев със снежни топки.

Станчев, който подаде оставка през лятото на 2020 г. заради скандалите, свързани с летните сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Росенец, даде интервю за bTV.

Той напомни, че служителите на НСО трябва да пазят не само живота на охраняваните лица, но тяхната чест и достойнство. Той обяви че авангардът на охраната е можело да поиска техническа помощ от София, след като е имало информация, че охраняваните лица може да бъдат нападнати.

"Имаше риск, макар и със снежни топки", посочи Станчев. Той припомни, че президентът, шефът на НС и премиерът по закон не могат да откажат държавната охрана, както и че по закон те трябва да се съобразяват с мерките. Но законът не ги задължава да го правят, обясни Станчев. Той допълни, че от кадрите е видял как началникът на авангардната група, се опитва да предупреди премиера да не ходи нагоре, но той отива.

"Виждали сме ги често да носят нещо като куфарчета, чанти, а тук не виждаме нищо такова", допълва бившият шеф на НСО. Той обясни, че ако имаха такива чанти, е можело "поне да я вдигнат", а сега са го правили с голи ръце, като игра на тенис. "Не мога да кажа, че авангардът е подценил, но можеше малко повече активност от тяхна страна", казва Станчев.

Според него в условията на войната в Украйна трябва да се вземат и по-специални мерки за охраната на първите мъже в държавата, което той не виждал да се прави.

По думите му Тонев дължи оставка сега, както той е поел отговорност след събитията в Росенец. Станчев обясни, че не е бил информиран какво се случва там. И че охранителите, които обгрижват Доган, не са не са отчитали на него, а на заместник в службата, който вече не е на поста. Никой не беше информиран какво се случва. Станчев отговори утвърдително на въпроса дали с Доган и Пеевски НСО е била превърната в частна охранителна фирма. Той разказа например как служител е бил в отпуск, но се е явил да охранява един от тях. Не стана ясно обаче какво е направил Станчев като шеф на службата, за да предотврати тези практики. "Нямам информация дали тази практика продължава", посочи той.

Междувременно, НСО, които досега отказват да коментират казуса "Шипка", излязоха с позиция, че са "деполитизирана военизирана служба за сигурност и категорично се противопоставяме на всички опити да бъде обвързвана с партийни интереси, намерения и действия". "Ръководството на НСО изразява благодарност на своите служители, които с професионалното си поведение допринесоха за овладяване на възникналото напрежение и съобразно своите правомощия не допуснаха да се стигне до нежелани инциденти по време на честванията на Националния празник", гласи още позицията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    Любимец
    Каква охрана нали са любимци на народа от какво дасе пазят ама май народа ги осети бързо бързо нека да им за урок ама толкоз май могат .
  • 0
    1
    любопитен
    Че кой ще позволи тази оставка. Нали именно НСО предупредиха Рот Фронт да не ходи на Шипка, а да остане в София и там да поднася венци. Нали именно те помолиха тетя Митрофанова да се скрие и никъде да не се показва. НСО не се грижи за охраната на страната, а за имиджа на Рот Фронт, случайно да не бъде освиркан. Веднъж сбъркал, нашият президент продължава с грешките си. Сега ще прави нов проект. А ужким осъжда агресията. И за децата е ясно какви са му плановете. Сигурно даже и Киро Харварда ги е разбрал. Така, че оставка НЯМА ДА ИМА, ясно ли ви е
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Внимавайте Русенци
    Парка започва да изгубва своята идентичност,лека полека.Русенци,не оставяйте това така......запазете си парка и търсете...
  • Балканеца
    Номер 11, в началото на 20 век в Русе са живеели 30-35 хил човека. Повече ли млади хора е имало спред теб? Именно тогава е...
  • Геро
    Русе се е препълнил с прости и мърляви хора! Съдя по коментарите,защитаващи боклукчийския камион пред храма и по гласуването...
  • Русе
    Слабите страни на Русе са малко млади хора -> малко възможности за социализация за млади хора, както и инономика базирана на...
  • До До 6
    Виждам прави и опънати тротоари в централен южен район и широк център, където живея. Много по-добре е от София, където...