Биофермерите говорят за „Купувам българско“

1
Всяка година търсенето на биохрана се увеличава
Всяка година търсенето на биохрана се увеличава Видео: БНТ

Тази събота в рубриката Гласът на града ви срещаме с родни биофермери, които представят продукцията си на специализираното изложение Агра. Как да познаем чистия продукт, с какви трудности се сблъскват биологичните производители и защо подкрепят кампанията на БНТ2 „Купувам българско“, разказва следващия репортаж по БНТ.

Димитър Костадинов от ловешкото село Орляне се занимава с пчеларство повече от половин век. От 9 години фермерът произвежда биомед и пчелни продукти. Преди да бъде сертифициран като биофермер той е преминал през едногодишен преходен период.

Димитър Костадинов – производител на биомед: Районът не е много богат на паша, обаче е чист. Това мен ме накара и затова се заех, защото в момента природата в България е чиста – нямаме индустрия.

Пред биофермерите стоят редица проблеми, един от които е разликата в субсидиите.

Димитър Костадинов – производител на био мед: Дават на този, който не е сертифициран в преход 35 евро, а на този, който е сертифиран – 18 евро.

Биопроизводителите искат също да бъде променен законът, позволяващ продуктите да се изнасят навън, след което да се връщат тук под формата на преработени храни.

Албена Симеонова – председател на Българска асоциация биопродукти: Заминава на запад – там се преработва и добавената стойност остава там и продуктът идва в България под формата на лютеница, на брашна. Наистина се оскъпява допълнително.

Всяка година търсенето на биохрана се увеличава. Биофермерите в България са над 4000. Истинският биопродукт може да бъде разпознат по логото на Европейския съюз и номера за сертификат.

Албена Симеонова – председател на Българска асоциация биопродукти: Наименованието еко, органик, натурален – те са просто конвенционален продукт.

Родните биопроизводители подкрепят кампанията на БНТ2 „Купувам българско“.

Албена Симеонова – председател на Българска асоциация биопродукти: БНТ2 е една от малкото медии, които наистина обръща внимание на българския продукт, затова Българска асоциация биопродукти приветства инициативата и с удоволствие ще се включим и искаме дори да станем ваши партньори.

Биофермерите призовават да изберем българския биологичен продукт, защото е здравословен, опазва околната среда и създава работна ръка.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари