Печели ли се от отглеждане на чесън?

1
Поради спецификите на продукта е много трудно той да се продава в големи количества
Поради спецификите на продукта е много трудно той да се продава в големи количества Видео: NOVA

В Долни Раковец производителите в последните години се увеличават

Първи фестивал на чесъна започва в радомирското село Долни Раковец. На този фон обаче да се печели от отглеждането на чесън е по-скоро трудно. Поради спецификите на продукта е много трудно той да се продава в големи количества. Когато към това се добави и конкуренцията на вносния чесън, то тогава ребусът с печалбата става още по-сложен.

В Долни Раковец производителите на чесън в последните години се увеличават. Почвата е подходяща, ражда се хубава реколта и пада много ръчен труд. „Плевенето, ваденето, прибирането след това, оплитането - всичко е един непрекъснат процес”, казва производителят Владимир Георгиев, цитиран от NOVA.

При отглеждането на чесън има техника, всеки производител може да използва различни машини, ако обаче разполага със средства. „Трудно може човек да си закупи такава. Няма го подпомагането. По никакъв начин държавата не съдейства на дребния земеделец с някакви финансови средства”, обяснява още Георгиев.

Той разказва, че чесънът, като култура, е минал през много труден период, в който малко хора са го отглеждали. „Най-вече баби, за лична консумация. Ние конкретно се занимаваме с това нещо от 6 години. Смея да кажа, че след няколко от тях виждам един по-голям интерес в нашия район към отглеждането на тази култура”, допълва производителят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари