БХК: Превърнаха центъра за бежанци в Харманли в концлагер

0
Българският хелзинкски комитет изпрати писмо до главния прокурор с искане за "разследване на законността на решението да се ограничи напускането на лагера
Българският хелзинкски комитет изпрати писмо до главния прокурор с искане за "разследване на законността на решението да се ограничи напускането на лагера Снимка: БГНЕС

Българският хелзинкски комитет (БХК) изпрати писмо до главния прокурор с искане за "разследване на законността на решението да се ограничи напускането на търсещите закрила на Разпределително-приемателния център (РПЦ) в Харманли, които в огромното си мнозинство са здрави хора."

Съгласно съобщение на Интернет страницата на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), ограничението е наложено със заповед на председателката на ДАБ и е „превантивна мярка“, предава OFFNews.

Това е в разрез със Закона за здравето, както и с Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ). Предприемането на мерки по Закона за здравето е в компетентността единствено на министъра на здравеопазването, а не председателя на ДАБ. Роля в координацията на мерките има и главният държавен здравен инспектор, заявяват от БХК.

"Законът за здравето дава възможности за лишаване от свобода („задължителна изолация“) на заразоносители и инфекциозно болни в определени хипотези. Това е в съответствие с едно от легитимните основания по ЕКПЧ. Тези възможности са две – в болнично заведение и в домашни условия. Във всички тези случаи задължителната изолация се осъществява с разпореждане на медицински лица (ръководителите на лечебните заведения и личния лекар).

По-важно, предвид фактите по настоящия случай обаче, е това, че Законът за здравето допуска лишаване от свобода („задължителна изолация“) само на заразоносители и на болни хора, а това, че те са такива, следва да се докаже и в никакъв случай не може да се презумира. Това произтича от високия статут, който правото на лична свобода и сигурност има в международното право" - отбелязват от правозащитната организация.

"Нито ЕКПЧ, нито Законът за здравето допускат лишаване от свобода с превантивна цел на здрави хора, каквито са огромното мнозинство от настанените в РПЦ-Харманли. Поради това, макар да е допустимо изолирането на заразно болни или заразоносители от медицински лица в специално оборудвани за целта помещения вътре в РПЦ-Харманли, е категорично недопустимо и представлява както противозаконно, така и произволно лишаване от свобода ограничаването на напускането на центъра от всички негови обитатели, които в огромното си мнозинство са здрави хора." - посочват от Българския хелзинкски комитет.

В писмото на БХК се обръща внимание, че "след издаването на заповедта на председателя на ДАБ в центъра продължиха да се настаняват здрави хора, както и от него да се извеждат хора за трансфер в други центрове, който факт сам по себе си подронва заявената цел на мярката – да се опазят от действителни или предполагаеми зарази други лица. „Превантивната цел“ на мярката, наложена от председателя на ДАБ, на практика превръща този център в концлагер – място за масово произволно лишаване от свобода."

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари