36 мигранти избягаха от лагера в Харманли

0
Част от групата е задържана на българска територия, останалите на румънска / Снимката е илюстративна/
Част от групата е задържана на българска територия, останалите на румънска / Снимката е илюстративна/ Снимка: БГНЕС

36 нелегални имигранти, граждани на Ирак, между тях 11 деца и кърмаче, са задържани на територията на област Добрич на 10 декември.

Това съобщи окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов, цитиран от Агенция Фокус.

Задържаните са избягали от бежанския лагер в Харманли. Част от групата (осем души) е задържана на българска територия – в землището на генералтошевското село Росица, останалите – на румънска територия, в землището на село Думбравени. По силата на спогодба между двете страни бежанците са върнати незабавно на наша територия.

Задържаните мъже са настанени във Варненския затвор, жените – в Следствения арест в Добрич, децата – в центровете за настаняване от семеен тип в Добрич, каза Пламен Николов. Той заяви, че обгрижването на децата създава редица проблеми, тъй като те са настанени в центровете без необходимите по закон документи за здравен статус, което създава риск за здравето и живота на другите деца, които живеят в тези места.

Освен това проблем е изхранването на кърмачето, което също е настанено в един от центровете за настаняване от семеен тип. От днес окръжният прокурор е разпоредил на наблюдаващия случая прокурор с конвой майката да бъде извозвана до центъра колкото пъти е необходимо, за да кърми своето дете, което коства немалко разходи на държавата, коментира Пламен Николов.

Той посочи, че съвсем скоро делото по случая ще влезе в съда. Част от възрастните иракчани и всички деца са без документи. Четирима от иракчаните са преминали нелегално българската границата „в условията на повторност”. При такова нарушение, по думите на Пламен Николов, нормативната уредба предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба от 100 до 300 лв., а при повторност на деянието – от 1 до 6 години затвор и глоба от 100 до 300 лв

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари