ООН: България да не гони бежанци

0
Комисариатът на ООН за бежанците се обяви срещу призивите за масово експулсиране на чужденци от България след бунта в Харманли
Комисариатът на ООН за бежанците се обяви срещу призивите за масово експулсиране на чужденци от България след бунта в Харманли Снимка: БГНЕС

Комисариатът на ООН за бежанците (ВКБООН) се обяви срещу призивите за масово експулсиране на чужденци от България след бунта в Харманли.

Вместо това той призова българското правителство да подобри условията за живот в лагера и да започне диалог с настанените там бежанци. Световната организация посочи още, че е готова да работи с мигрантите и местните власти за намаляване на напрежението, предава Труд.

Докато ВКБООН принципно не възразява срещу връщането на хора, които не са получили международна защита, подобни връщания трябва да стават само ако всички процедурни гаранции са изцяло спазени, включително достъпът до честна и ефикасна процедура и ефективен съдебен контрол“, коментира говорителят Уилям Спиндлер. Според организацията не само в Харманли, но и в другите бежански центрове у нас условията били под необходимите.

Позицията на комисариата за бежанците идва, след като правителството обяви, че ще връща незаконно влезлите у нас чужденци, като процедурата бе задействана за първите 50. В същото време най-опасните ще се настанят в затворени лагери извън населените места.

От Нова година част от лагера в Харманли става от затворен тип. Оглеждат се и бивши погранични застави за приемателни пунктове на бежанци на границата с Турция, съобщиха междувременно от Държавната агенция за бежанците.
„Досега от лагера са изведени 400 афганистанци, които са участвали в бунта. Предстои техният брой да нарасне до 1000“, каза временният директор на центъра в Харманли Димитър Захариев.

От МВР съобщиха, че през октомври в центровете на ДАБ са настанени нови 1178 души, а самоволно са напуснали близо 2400 души.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари