Мигранти избягали от лагера в Харманли

0
36 души от Ирак са задържани на територията на област Добрич
36 души от Ирак са задържани на територията на област Добрич

36 души от Ирак са задържани на територията на област Добрич на 10 декември.

Задържаните са 25 възрастни и 11 деца на възраст от 1 до 14 години, между които и бебе.

Мигрантите са избягали от бежанския лагер в Харманли. Задържаните са 8 души в землището на село Росица, община Ген.Тошево. Останалите са преминали нелегално границата с Румъния и са задържани от румънските власти край село Думбравени. Те са върнати незабавно на наша територия.

Част от възрастните и всички деца са без документи. Четирима от тях са преминали нелегално за втори път границата, могат да получат ефективни присъди.Мъжете са във варненския затвор, а жените в следствения арест в Добрич. „Огромният проблем е с децата”, заяви Пламен Николов.

„Въпросът е, че ако бащата и майката носят наказателна отговорност, то децата не носят. В Наказателно-процесуалния кодекс пише, че в случаите, когато родителите са задържани, децата трябва да се настанят в детско заведение или интернат. Но тази норма на НПК влиза в противоречие със Закона за предучилищното и училищното образование, където се посочва, че едно дете не може да бъде настанено в детско заведение без медицински документи. Тези деца нямат никакви документи, камо ли медицински картони. Ако ги настаним в наша ясла или градина, рискуваме здравето на българчетата. На практика тези деца няма къде да отидат”, коментира окръжният прокурор.

Не е уточнено нормативно как да се действа в подобни ситуации. „В крайна сметка се оказва, че децата стоят в полицейското управление и полицаите ги хранят с банички”, добави Николов.

Част от децата все пак са настанени в Центровете за настаняване от семеен тип в Добрич, а другите – в дом „Дъга”. Местните власти нямат предвиден бюджет за издръжка на тези деца.

Мнението на Пламен Николов е, че в граничните области трябва да се разкрият временни центрове за настаняване, в които да се приемат децата, докато текат съдебните процедури с родителите им. Тъй като бързите производства в подобни случаи отнемат около 3-4 дни, то престоят на децата в тези центрове също ще бъде толкова, до изпращането на семействата в бежански лагер. Ако има осъдителна присъда детето се настанява с майката в затвора в Сливен.

Кърмачето, за което окръжният прокурор съобщи, е настанено в единия от ЦНСТ в Добрич, а майка му е в ареста и ще бъде съдена за повторно преминавате на границата.

„Трябва някак си да се реши нормативно ситуацията с децата в такива случаи, защото ми се налага аз да решавам колко пъти тази майка да излиза от ареста да кърми”, коментира Николов.

Според него същите проблеми с децата на мигрантите имат и прокурорите от областите по границата със Сърбия и в Русенско. Те имат противоречия с местната власт, която отказва да приема децата в детски заведения и съдиите и прокурорите по тези дела се чудели какво да правят с тях. Въпросът трябва да се реши от правителството или Народното събрание, категоричен е Пламен Николов.

Очаква се по случая със задържаните мигранти да се произнесе съдия от Районния съд в Генерал Тошево.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари