Безводието застрашава реколтата в Добруджа

1
На места дъжд не е валял от близо 2 месеца
На места дъжд не е валял от близо 2 месеца

Безводието причини сериозни щети на реколтата от царевица в Добруджа

Заради липсата на валежи е пострадал и слънчогледът в района, предава NOVA

Голяма част от земеделците в Добруджа се чувстват застрашени заради високите температури и безводието през последните месеци. Заради засушаването стопаните прогнозират и по-ниски добиви. Отделно от това вредители унищожават и част от реколтата на хората и затова от браншовата организация в Добрич настояват за цялостна национална стратегия за справяне с проблема.

Нели Стоянова е председател на земеделската кооперация в с. Паскалево.

„Нещата са районирани, при нас засушаването беше по-сериозно по време на вегетацията на пшеницата, но стои малко по-добре по време на вегетация на слънчоглед и на царевица, докато тук в района, по морето, малко по-нагоре от нас, към Крушари и границата или пък посока Тервел - там нещата са доста по-зле отколкото при нас”, обясни Нели Стоянова, председател на ЗК "Възраждане" с. Паскалево.

На места дъжд не е валял от близо 2 месеца, а последните валежи са били слаби и само в някои райони на Добруджа, а част от растенията са прегорели от недостига на влага.

„По отношение на добивите, колеги споделят, че ще са много по-ниски по отношение на слънчоглед и на пшеница”, казва Нели Стоянова.

А що се отнася до царевицата експерти прогнозират значително по-нисък добив.

А освен от засушаването земеделските производители са силно притеснени от т.нар. ливадна пеперуда. През този сезон има бум на нейната популация, а това неминуемо води до намаляването на добивите на хората.

„Ливадната пеперуда е всеяден неприятел т.е. всичко, което е достатъчно нежно да го гризе ларвата, бива нападано”, каза Нели Стоянова.

В кооперацията на Вяра Христова някои от площите са унищожени напълно от вредителя.

„От 10 години работя в кооперация „21 век" и изобщо в земеделието - такова нещо не сме наблюдавали”, казва Вяра Христова.

Земеделци твърдят, че не получават помощ от държавата.

Мястото на държавата е много важно, а нея я няма никаква. Аз съм вече 5-та година председател на кооперацията. Държавата освен да прави спънки друго нищо не прави”, казва Нели Стоянова.

„На министерство на земеделието му отне една седмица да вземе решение, че ние трябва да третираме площите от слънчоглед със самолетна техника, което в момента е забранено заради пчеларите”, обясни Нели Стоянова.

Всичко това обаче нямало да се отразят върху цените за крайния потребител.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    3
    плюс-минус
    По времето на соца имаше много добре развита напоителна система. И що стана с нея?
  • 6
    2
    До 1, щом питаш ...
    Обществена тайна е: За Русенска област помпените съоръжения и станции в нивите ги изровиха и унищожиха Върбан и неговите криминални сподвижници с разрешението и под надзора на координатора на русенско-беленския ГЕРБ Нунев - всичко отиде за скрап, а парите от продажбата им те си ги поделиха. Едва ли в останалата Държава е било по различно демократичното отношение към формата за изкуственото напояване, планувано от времето на мрачния тоталитаризъм ...?
  • 10
    1
    ...
    А кой окраде веригата от помпи и кой пресуши каналите създадени за поливане от гениалната комунистическа власт ? Имаше си помпени станции, имаше си пълни с риба и вода канали, имаше истинско земеделие, имаше зленчуци, с доматите си играехме на война замеряйки се. А сега вие сте една проста, алчна мръсна мафиотска шайка, наречена "земеделци" която чака дъжд от небето. Ще има да чакате, а мъките за народа тепърва започват.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари