Безплатен джойнт и сертификат за безсмъртие: Елате да се ваксинирате

0
Щатът Охайо всяка седмица отпуска по жребий награда от 1 милион долара - в лотарията участват гражданите, които вече са имунизирани
Щатът Охайо всяка седмица отпуска по жребий награда от 1 милион долара - в лотарията участват гражданите, които вече са имунизирани Снимка: Reuters

Щатът Охайо всяка седмица отпуска по жребий награда от 1 милион долара - в лотарията участват гражданите, които вече са имунизирани

В началото на 19 век в някои страни по света властите раздавали хранителни продукти и дори медали на онези, които се ваксинирали срещу едра шарка. Днес на някои места историята сякаш се повтаря, пише Дойче Веле

САЩ могат да се похвалят с добри резултати от ваксинационната кампания: 38% от американците вече са напълно имунизирани. Само че оттук нататък желаещите стават по-малко. И ако в началото на годината нямаше достатъчно ваксини, сега те са вече на разположение, но на много места дозите си остават неупотребени. Затова активисти, власти и фирми започнаха да предлагат различни стимули, с които да мотивират скептично настроените хора.

Шансът да спечелиш 1 милион долара

Щатът Охайо например всяка седмица отпуска по жребий награда от 1 милион долара - в лотарията участват гражданите, които вече са имунизирани. В Ню Йорк в края на април пък подаряваха по един джойнт на всеки имунизиран с първата доза. В Мейн привличаха кандидатите за ваксина с безплатни ловни разрешителни, а преди няколко дни град Ню Орлиънс предизвика сензация, когато обяви, че за всяка инжекция с ваксина ще се полагат по половин килограм лангусти безплатно.

Но и в други части на света имат оригинални хрумвания: в някои части на Индия бижутери подаряват на ваксинираните златна халка за носа, в Русия и Сърбия раздават ваучери за покупка на стоки, а в румънска Трансилвания ваксинират в замъка на Дракула и издават сертификати за безсмъртие.

Колкото и причудливи да изглеждат тези стимули, те не са нещо непознато. "Подобни неща е имало в началото на 19 век при ваксинирането срещу вариола (едра шарка)", обяснява експертът по медицинска история Малте Тисен. И по онова време скептицизмът на хората първоначално е бил голям, затова властите раздавали хранителни продукти, сладкиши и дори медали на ваксинираните, казва той.

Резервите по отношение на ваксините са толкова стари, колкото и самите ваксини. Поради това тези нагласи винаги се превръщат в проблем. Причините за това са различни, казва Тисен. "Ваксинирането е нещо, което на пръв поглед противоречи на здравия човешки разум - инжектират ми вещество, което може да ме разболее, а ми казват, че после то можело да ме пази", обяснява той.

Имунизациите често се възприемат като изкуствена намеса в човешката природа. "Има и представи, според които прекарването на болестта можело да засили организма, както и че естествените процеси на развитие в организма са за предпочитане."

Има и друго. Много имунизационни кампании в индустриалните държави станаха жертва на собствения си успех. "Независимо дали морбили, тиф, полиомиелит или вариола: представите, че тези болести са нещо застрашително, са почти изцяло изчезнали от нашето съзнание, тъкмо защото от 1950-те и 1960-те години насам са провеждани ефективни масови имунизации, които до голяма степен ликвидираха тези болести", казва Тисен.

Защо не искат да се ваксинират?

Много често ваксинациите се възприемат от хората като елемент от националните здравнополитически програми. Затова, според експерта, роля играе винаги и факторът доверие към държавата и нейните институции. Това си пролича например във Франция, където съмнението в държавните институции е значително по-силно проявено, отколкото в Германия. "Затова и готовността за ваксиниране там беше по-ниска", казва Тисен.

Тъкмо този фактор явно играе роля и в Америка, където едно допитване показа, че над 20% от американците изпитват недоверие към ваксината, но и недоверие към правителството. Над 20% отговарят обаче и друго: "Мисля, че просто не се нуждая от тази ваксина".

"Има хора, които не са принципно срещу ваксинирането, но просто не искат да си развалят спокойствието; има други, които първо искат подборно да се информират какво точно ще се прави; и трети, които са изцяло против ваксините и често се аргументират с помощта на конспиративни теории. Но тези последните са и най-малобройни", казва Тисен. Според него, хората, които категорично отказват да се имунизират в различните имунизационни кампании, са не повече от 2% до 5%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари