7 от 10 русенци са с поне една доза от ваксините срещу КОВИД-19

0
Русенският регион е на девето място по брой направени имунизации
Русенският регион е на девето място по брой направени имунизации Снимка: iStock

Русенският регион е на девето място по брой направени имунизации

Близо 69% от населението на област Русе е поне с една доза от някоя от ваксините срещу Ковид-19, става ясно от съпоставка на данните между Единния информационен портал и информацията от последното преброяване. Припомняме, че жителите на региона са 193 483, като 133 335 от тях са имунизирани с първа игла. Това отрежда девето място на региона по брой направени имунизации в страната веднага на няколко стотни след Пловдив.

През последните месеци се наложи тенденцията за все по-малко ваксинирани, като основният интерес е към т.нар. бустерни дози. С трета или четвърта игла са 26 605 русенци, което се равнява на около 13.75% от живеещите тук. Със завършен имунизационен курс, т.е. имат поне две дози от ваксините на „Пфайзер“, „Модерна“, „Астра Зенека“ или една от еднодозовия препарат на „Янсен“ са 58 787 души, което прави над 30% от населението на региона.

Колкото до заразените с коронавирусна инфекция, излиза, че всеки двама от десет човека са преболедували. Официалната статистика сочи, че броят на диагностицираните с Ковид-19 е 36 837, но тук трябва да се отбележи още един факт, а именно, че някои хора /макар и малък процент/ изкараха заболяването по повече от веднъж. Починалите с положителен тест за Ковид-19 са 1944, от които 1053-ма са мъжете. Най-много починали логично има в най-голямата община – Русе – 1345. Най-малко в най-малката – Ценово – 61.

По последни данни за изминалото денонощие активните случаи са 122, като малко над 20% от тях или 25 души са на болнично лечение. Справка в Единния информационен портал сочи, че област Русе се нарежда на осмо място в страната по разпространение на заболяването наравно с Габрово. Разликата между повечето региони е много малка, като без нови случаи са Кърджали, Монтана, Смолян, Хасково и Шумен.

Поради сравнително спокойната ситуация около Ковид-19 в страната, информация за разпространението на заболяването и това как върви ваксинацията в Русенско, ще се обявява веднъж седмично. Тя ще бъде достатъчно подробна и информативна за населението. При необходимост от по-често информиране това ще се случва незабавно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    colibri
    Ето нещо разумно- информация за КОВИД -ВЕДНЪЖ седмично. Най-после някой проявява здрав разум-според мен това трябваше да се случи по-рано.
  • 6
    1
    М-хм!
    Значи ... да очакваме 70% редукция на населението? Както се казва: колкото повече ваксъри, толкова по-малко ваксъри! Честито на печелившите!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари