Без пандемия, ваксини и маски: Германци се изселват в Парагвай

1

Парагвай се превръща в Мека за много германци, които не искат да се ваксинират или са против ограничителните мерки срещу коронавируса. Не всички в латиноамериканската държава обаче се радват на тези нови заселници.

Тук сякаш е раят: слънцето напича, а по яркосиньото небе няма нито едно облаче. При температура от 33 градуса по Целзий заведения на германски преселници сервират на клиентите традиционни наденички с кисело зеле и брецели (вид геврек), а в близката германска пекарна се предлагат популярните берлински понички. Има също и училище за танци, както и немско училище за децата.

Добре дошли в Хоенау - 15-хилядно градче в Парагвай с голяма германска общност. Първите преселници с германски корени, пристигнали от Бразилия, се установяват на това място около1900-та година заради плодородната почва. В наши дни Хоенау все повече се превръща в рай за онези германци, които искат да избягат от родината си, защото им е дошло до гуша от бежанци, ваксинации срещу коронавирус и задължително носене на маски. Това градче в Парагвай, което винаги се е гордеело с германските си корени, днес все повече става притегателен център за крайнодесните „Граждани на райха“, за антиваксъри и привърженици на конспиративните теории, информира Дойче Веле.

Не всички обаче харесват новодошлите

Томас Финке вече трудно понася новите си съседи. Преди 17 години германецът се преселва в Парагвай, а неговата история е образец за успешна интеграция. Той и съпругата му Сабине са еколози.

Заедно те правят едно от най-успешните научно-популярни предавания по парагвайската телевизия – "Paraguay Salvaje" (Дивият Парагвай), за което са получили наградата на Сената – една от двете камари на парламента.

Финке разказва, че след бежанската криза от 2015 г. в Парагвай започнали да пристигат тъй наречените „Граждани на райха“, които той описва като много кресливи и агресивни. А напоследък пристигат все повече чудотворни изцелители, езотерици и десни антиваксъри. „За тези хора ние сме обект на омраза, дори само затова, че сме еколози“, казва той.

„Особено в социалните мрежи и форумите на германските изселници тонът рязко се промени в последните години“, казва той. Според Финке, там вече има много повече антисемитизъм, расизъм и дяснорадикални призиви. А когато Финке демонстрира отрицателното си отношение към тези явления или иронизира конспиративните теории, неизменно го обсипват с ругатни и заплахи. „Наскоро един дори беше написал, че ще ми запуши устата с монтажна пяна“, казва той.

Третата най-голяма група преселници

От германското посолство в столицата Асунсион твърдят, че не разполагат с надеждни данни за броя на германските преселници. Според парагвайските миграционни власти, само през миналата година в страната са се заселили 1077 германски граждани. Германците са третата най-многочислена група преселници в Парагвай след бразилците и аржентинците, а тенденцията е възходяща.

Пристигащите са привличани от щедри обещания за добро бъдеще в платформи като Телеграм или Фейсбук, а част от старите изселници са превърнали големия сегашен интерес към Парагвай в много доходен бизнес - продават на новопристигащите германци имоти на крайно завишени цени. „Парцелите за строеж се продават на безумни цени на германците, поради което местните хора в Парагвай казват, че вече изобщо не могат да си позволят покупката на земя за строеж“, разказва Томас Финке.

Но освен възможността да си купят къща в Парагвай, пристигащите там германци са привлечени и от нещо друго: те вярват, че в тази страна ги очаква живот без пандемия и без ограничителни мерки. Надяват се на ново начало в една страна, която, за разлика от Германия, водела самостоятелна политика не се подчинявала на чуждия диктат.

Но онези, които вербуват нови преселници от Германия, често пропускат да споменат пред пристигащите за Закон номер 6699 – това е т. нар. Противоепидемичен закон, чието действие току-що беше удължено.

Той предвижда задължителното носене на маски в закритите помещения, както и на открито – там, където не може да бъде осигурена дистанция от 2 метра. А в член пети на Закона са записани драконовски санкции за нарушителите: до 30 дни обществено-полезен труд в социалната сфера, високи парични глоби, а за собствениците на заведения – дори временното им затваряне.

Парагвай е тежко засегнат от пандемията

На преселниците от Германия няма да им хареса също и това, че в Парагвай в момента се води дискусия за въвеждане на задължително ваксиниране. А актуално допитване показва, че 71 процента от парагвайците подкрепят задължителните ваксинации. Очевидно е, че дадените досега 16 000 жертви в битката срещу вируса са променили настроенията в седеммилионен Парагвай.

При това много парагвайци биха се радвали, ако изобщо можеха да се доберат до ваксина, защото тя не достига. Едва 40 процента от хората в страната са получили по две дози от ваксината. Истински парадокс: германци, които не желаят да се ваксинират, се заселват в една държава, чието население много би искало да се ваксинира, но не може.

"Германците, които идват сега, няма да издържат дълго тук“, прогнозира Томас Финке. Според него, новопристигналите са изпълнени с илюзии за бъдещата си родина. А и как ще се препитават в нея?

Нацисти търсят убежище след края на войната

Междувременно обаче, историята явно се повтаря. Известният антисемит Бернхард Фьорстер, който е бил женен за Елизабет Ницше, сестрата на философа Фридрих Ницше, основава през 1886 г. в Парагвай селището "Nueva Germania", замислено като убежище за представители на т.нар. арийска раса в Южна Америка. Планът на Фьорстер обаче се проваля катастрофално, а самият той 3 години по-късно се самоубива.

След края на Втората световна война много от побегналите от Германия нацисти се преселват в Парагвай. Най-известният от тях е бившият лекар на концлагера Аушвиц Йозеф Менгеле. Няколко години той живее под прикритие именно в Хоенау под новото си име Хосе. В тази връзка Финке казва: „Парагвай не е нацистка държава, в която можеш да се разхождаш с вдигната за нацистки поздрав ръка. Расизмът е германски проблем, както си личи сега и по тези глупаци. А Парагвай е страна, която може да предложи безкрайно много хубави неща“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари