Без ограничения: Къде се намира България в "Да се научиш да живееш с COVID-19" стратегията?

0
Ситуацията в страната е усложнена
Ситуацията в страната е усложнена Снимка: Корнелия Кръстева, Фейсбук

Дали заради високия процент на ваксинация, или заради необходимостта от спешно възстановяване на икономиката - някои страни вече са готови да се върнат към нормалността, знаейки, че коронавирусът е около тях

Вече повече от година и половина светът е в пандемията от COVID-19. Новият коронавирус преобърна ежедневието, някои от дейностите, които разнообразяваха деня, бяха заменени с маска, дезинфектант и дистанция.

Част от специалистите прогнозират, че пандемията ще свърши в края на 2022 година, други обаче са скептични и отлагат финала за 2024-та. Тревожното е, че има експерти, които съветват просто да се примирим, защото COVID-19 ще продължи завинаги, пише dir.bg.

Светът обаче не е готов да сведе глава. Ваксинацията на някои нации напредва скорострелно, като това държавите считат за предпоставка да се върнат към нормалността. Други просто виждат затъващата все повече икономика и оформящата се социална криза в резултат на COVID рестрикциите и решават, че това не може да продължава така.

Ето някои от страните, които са готови да се научат да живеят с коронавируса, премахвайки ограничителни мерки, и къде се намира България спрямо тях.

Дания

На 10 септември датското правителство съобщи, че "COVID-19 вече не е болест, която е критична заплаха за обществото", затова отмени и всички противоепидемични мерки.

Ресторантите и нощните клубове са отворени без ограничения, а хората могат да ги посещават свободно и не им е необходим ваксинационен сертификат.

Разбира се, всички частни събирания, партита, сватби, концерти и всякакви други масови събития са позволени и то без ограничен брой хора.

Маската в градския транспорт също вече е история за датските жители.

Решението на Дания е водено от броя ваксинирани срещу COVID-19 в страната. До средата на септември са имунизирани над 74% от населението.

"Ваксините и усилията на всички граждани за дълъг период от време са основата за това да се справяме толкова добре", каза датският здравен министър Магнус Хенике в своя профил в Twitter.

"Въпреки че в момента сме на добро място, не сме извън епидемията. И правителството няма да се поколебае да действа бързо, ако пандемията отново застраши важни функции в нашето общество", добавя той, но е категоричен, че скоро не би трябвало да се налагат такива действия.

Англия

Ваксинацията в тази страна е близо 70%, с което Англия облекчи всички мерки още юли месец, макар пандемията там да е в разгара си и случаите да са много.

Държавата е съставила план за есента, според който около 30 млн. души трябва да си поставят бустерна доза, на здрави деца от 12 до 15 години да се поставя еднократна доза, а неваксинираните хора се насърчават да бъдат имунизирани.

В момента носенето на маска в Англия не е официално задължително, а само препоръчително.

Работещите вкъщи се насърчават да се върнат поетапно в офисите.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че "хората трябва да се научат да живеят с COVID-19, както вече правят със сезонния грип".

От първи октомври страната дори отваря границите си за туристи, с което смята да започне възстановяване и в този сектор.

Норвегия

Държавата започва да приема пътуващите от други страни, без да ги задължава да спазват строги правила за влизане, тъй като се стреми да облекчи много от мерките, които се поддържат вече над 500 дни.

Според скандинавските медии Властите са въвели трифазен план, чрез който Норвегия постепенно ще премахне забраните си за влизане, които засягат пътници от други страни.

Наскоро премиерът на Норвегия Ерна Солберг подчерта, че "сега е време да се върнем към нормалното ежедневие".

Неотдавнашното решение на норвежките власти ще помогне на страната, особено на нейния икономически сектор, да се възстанови от щетите, причинени от ситуацията с коронавируса.

"Когато сега преминаваме към нормално ежедневие, правителството предлага постепенно намаляване на ограниченията за влизане в страната. Това ще се осъществи под строг надзор ", посочи норвежкият министър на правосъдието и управлението при извънредни ситуации Моника Меланд.

Нидерландия

На 22 септември страната реши, че изискването за карантина за ваксинирани пристигащи пътници от държави с висок риск няма да се прилага. Според списъка на Нидерландия това са туристи от над 50 страни.

Съобщение от нидерландското здравно министерство гласи, че ваксинационната кампания в страната бележи успех и ограничителните мерки постепенно ще отпадат.

"Почти 13 милиона души в Холандия са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19 (близо 86%), а над 11 милиона са напълно ваксинирани (78%). Постъпванията в болници и интензивни отделения са нормални. По -голямата част от хората, които са приети в болница или имат положителен тест за коронавирус, все още са неваксинирани", се казва в съобщението.

Нидерландското правителство прекрати изискването за карантина и за американските граждани, обявено преди две седмици, което задължи пътуващите да преминат десетдневна карантина при пристигането си, независимо от статуса на ваксинация.

САЩ

Те също имат желание да се завърнат към реалността, свиквайки с мисълта, че коронавирусът е около тях. В повечето щати рестрикциите започват да отпадат или да бъдат отхлабвани - само в 15 от тях има леко повишаване на случаите на дневна база, където се налагат малко по-затегнати мерки, но в никакъв случай строги.

Отхлабването и постепенното връщане към нормалният живот се дължат на покачващия се процент на ваксинация, твърдят властите.

Според официалните статистики са поставени общо над 392 млн. дози, като 184 млн. души са напълно ваксинирани, което е 56,2% от американското население.

Чили

В тази страна ваксинацията също играе основна роля за премахването на част от ограничителните мерки, но желанието на страната е да стабилизира икономиката с насърчаване на туризма.

Над 87% от чилийците вече са напълно имунизирани, дори вече се прилагат и бустерни дози.

Чили също така одобри китайска ваксина, която от половин месец прилага на деца над 6-годишна възраст.

Според чилийското правителство страната се връща към нормалността, въпреки върлуващия "Делта" вариант, и отменя някои от рестрикциите.

Отворя всички граници свободно, за да възстанови туризма. "Фактът, че чуждестранните туристи могат да идват в Чили, е важна стъпка за възстановяването на входящия туризъм", каза заместник-секретарят по туризъм Хосе Луис Уриарте.

"Важно е да се отбележи, че това е първата стъпка и ние ще можем да продължим напред, докато поддържаме правилните условия."

Южна Африка

Тук нивата на ваксинация са ниски, но пък държавата започва да разхлабва мерките поетапно, докато се стигне до пълното им премахване на фона на трета вълна с "Делта" варианта.

Нощният полицейски час в цялата страна е съкратен от 23 часа до 4 часа сутринта, а броят на хората, разрешен за събирания, се е увеличил на до 250 души на закрито и до 500 на открито. Продажбата на алкохол също се връща към нормалното.

Облекчаването на ограниченията, обявено от президента Рамафоса, всъщност е значително и забележително за страната, която премина голяма част от пандемията с изключително строги правила.

Рамафоса насърчи всички да се ваксинират и да спазват останалите ограничения, за да може страната да се върне към нормалното.

"Третата вълна все още не е приключила и само чрез нашите действия индивидуално и колективно ще можем да намалим броя на новите инфекции", каза той.

Сингапур

Правителството на Сингапур обяви още през юни, че планира да премине към стратегия "Живот с COVID-19", опитвайки се да контролира огнищата с ваксиниране и да наблюдава хоспитализациите, вместо да ограничава живота на гражданите.

"Лошата новина е, че Covid-19 може никога да не изчезне. Добрата новина е, че е възможно да живеем нормално с него сред нас", написаха тогава здравните власти в страната.

Започнаха да облекчават някои ограничения през август, позволявайки на напълно ваксинирани хора да се хранят в ресторанти и да се събират в групи.

Но нарастването на случаите, причинени от силно заразния вариант "Делта", постави тази стратегия под напрежение, което накара властите да забавят пълното отваряне.

Досега броят на тежко болни хора остава нисък благодарение на ваксинацията, съобщиха властите. Сингапур преследва агресивна стратегия "нулев Covid", преди да промени подхода си и има една от най-високите нива на ваксинация срещу COVID-19 в света, като 81% от населението е напълно ваксинирано.

Къде се намира страната ни в "Да се научиш да живееш с COVID-19" стратегията

С доминантната поява на "Делта" варианта в България мерките не бяха отхлабени - напротив, от август месец здравните власти издадоха нова заповед за поредна порция мерки, наречени "щадящи". Страната отново избухна в протести на ресторантьори и собственици на други заведения, бизнесът поиска незабавна подкрепа.

COVID ситуацията в страната е усложнена - в края на септември за първи път от април насам имаме над 10% новозаразени за денонощие. Хоспитализираните се множат, броят на починалите също е висок. Загиват млади хора и още по-лошо - деца.

На този фон България е с един от най-ниските проценти на ваксинация срещу коронавируса в Европа - едва 15,5% от населението са напълно ваксинирани - можем да се сравняваме със слабо развити страни и такива от третия свят. Затова пък сме на челните места по смъртност от коронавируса.

И въпреки че постоянно се разкриват нови пунктове за имунизация - в метрото, в парка, в търговските центрове, ваксинационната кампания не изглежда да бележи успех дори с обещаните за ваксинираните ваучери за храна и томболи със смарт гривни.

За момента страната ни не е готова да живее с COVID-19, защото опасността от рухване на здравната система продължава да стои на дневен ред и напротив - ако тенденцията на високия брой новозаразени за 24 часа остане, вероятно се очаква затягане на мерките.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари