Бесарабска българка: Тук е моята прародина

0
Бесарабските българи у нас отбелязват празника си
Бесарабските българи у нас отбелязват празника си Видео: NOVA

Бесарабските българи у нас отбелязват празника си

Събитието се провежда за втора година пред Националния дворец на културата.

Оксана знае кой е Левски, познава и историята на Ботев. Тя е родена в Молдова. Преди 15 години се премества да живее в България, за да се върне към корените си.

„Баща ми е българин. От малка идвам в България и след като завърших в Кишинев, се преместих в България. Това е прародина. Ние се чувстваме вкъщи”, казва Оксана пред NOVA.

През 2022 г. печели титлата „Мисис България-Вселена” с една цел - да покаже, че подиумът не е изисква само визия, но и върви с кауза - да помагаш на други сънародници зад граница.

„Като бесарабска българка се чувствам гордо. Много съм благодарна на моите баба и дядо, които заложиха това в нас. Смятам, че сме много борбен и силен народ”, допълва тя.

Празника отбелязаха всички, които се чувстват българи. Едни по националност, други с далечни корени, трети мигрирали у нас.

„Въпреки че фокусът днес са бесарабските българи, това е възможност за отварянето на един разговор за българите в чужбина изобщо. Българите сме добри хора”, каза изпълнителният директор на ИАБЧ Райна Манджукова.

На празника дойдоха и мигранти от Украйна. Евгений е от Киев, който ни сподели, че дори и войната да приключи скоро, би продължил да живее в България.

Истината е, че за година и половина много обикнах България и се запознах с много нови приятели. Ще продължа да живея тук”, посочи Евгени.

Каузата на събитието, което продължава и утре, е повече хора да се докоснат до културата и историята на бесарабските българи у нас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари