Бенефисът за 50-годишнината на Стоичков прокълнат!?

0
Истинско проклятие тегне върху едни от най-близките хора на Христо Стоичков, поканени за юбилейния мач...
Истинско проклятие тегне върху едни от най-близките хора на Христо Стоичков, поканени за юбилейния мач...

Бенефисът за 50-годишнината на Христо Стоичков се оказа прокълнат!

Един след друг си отиват знакови фигури от футбола, които потвърдиха участието си в паметния мач на звездата на „Барселона". В рамките на месец умряха Трифон Иванов и Йохан Кройф, Наско Сираков се размина на косъм с тежък инсулт, а друг знаков футболист наскоро е бил диагностициран с рак.

Истинско проклятие тегне върху едни от най-близките хора на Христо Стоичков, поканени за юбилейния мач по случай 50-годишнината му, мълвят по-суеверните. След трагедията с Трифон Иванов се случи поредната ужасия. На 68-годишна възраст в Барселона почина легендата Йохан Кройф. Бившият наставник на Ицо в „Барса" си замина от рак на белите дробове. Трети от бъдещите участници - Наско Сираков, наскоро лежа в болница и все още се лекува. Друг участник в бенефиса - известен футболист, пък преди седмица е бил диагностициран с рак. Футболните хора са уплашени и не на шега се молят до 20 май, когато е мачът на „Васил Левски", да няма повече трагедии.

Кройф издъхна вчера в Барселона, след няколко месеца упорита борба с рака. Холандецът имаше тумор на белите дробове, но беше оптимист, че ще пребори коварната болест. Само преди месец той заяви: „Резултатите са обнадеждаващи благодарение на отличната работа на лекарите, отношението на хората към мен и моята позитивна нагласа. В момента имам чувството, че водя с 2:0 след първото полувреме на мача, който обаче още не е завършил. Сигурен съм, че ще спечеля в края". Само че, както често става и във футбола, спечелиха лошите.

Смъртта на Йохан Кройф е поредната лоша новина около предстоящия юбилеен мач на Христо Стоичков. Знаменитият холандец, който заедно с Ицо покори върховете във футбола начело на „Барселона", имаше златна покана за тържествата на 20 май в София, когато ще се съберат най-големите звезди. Двама от тях обаче вече не са между живите.

На 13 февруари масивен инфаркт прати в гроба Трифон Иванов. Туньо също имаше специална покана за юбилея и дори беше помолил Христо да му донесе от САЩ таблетки за отслабване. Ицо наистина му ги занесе, само че на погребението във Велико Търново. Със сигурност Христо ще отиде лично да изпрати и другия си голям приятел Йохан Кройф. Все още не е ясно дали холандецът ще бъде погребан в Барселона, или в родния си град Амстердам.

Кройф си отиде от този свят, погубен от цигарите. Още като футболист на „Аякс" и „Барселона" той пушеше без да се крие, като палеше още в тунела след всеки мач на път за съблекалнята. Като треньор обаче се принуди да спре с тютюна, след като през 1991 г. беше на косъм от смъртта.

Тогава му направиха сърдечна операция и му поставиха байпас. Лекарите обясниха на заклетия пушач, че трябва да спре с цигарите, ако иска да живее. За да убие вредния навик, Кройф смучеше близалки. По-късно стана лице на кампания срещу тютюнопушенето. Гадният тютюн обаче му докара рак и смърт цял четвърт век, след като Кройф се отказа от цигарите.

Света Богородица ще закриля него и приятелите му

Христо Стоичков е шокиран от смъртта на едни от най-близките си приятели Йохан Кройф и Трифон Иванов, разказаха пред „Всеки ден" негови близки. Камата, който е доста суеверен, се е хванал за главата, че двама от поканените на юбилейния му мач вече са покойници. Христо вярвал, че някой може да го е проклел. И затова е поискал още вчера вечерта да му бъде изпратена иконата, която му завеща Трифон Иванов.

Както стана ясно тези дни, малко преди да почине Туньо е оставил иконата за Ицо в манастира „Покров Богородичен" до Свищов. На нея била изобразена Света Богородица с младенеца Исус Христос. Иконата се съхранява от игумена отец Христо. Първоначално плановете били Стоичков да я получи на 20 май на стадион „Васил Левски". Сега обаче Христо е настоял да му я изпратят, за да закриля него и приятелите му.

Христо Стоичков: Нямам думи да опиша болката

Христо Стоичков, големият съратник на Йохан Кройф от „Отбора на мечтите" в Барселона, бе един от първите, които изказаха съболезнованията си към семейството на холандеца. "Нямам думи, с които да опиша болката, която чувствам. Моят треньор, моят приятел. Почвай в мир. Благодаря ти за всичко. Завинаги оставаш с мен", написа Христо Стоичков.

Той беше привлечен в „Барселона" именно от Кройф през 1990 г. срещу повече от 4 милиона долара. Двамата заедно спечелиха четири пъти поред титлата в Испания, триумфираха с най-високото отличие на УЕФА - Купата на европейските шампиони, а българинът бе удостоен и със „Златната топка".

Андрей Желязков: Пушеше в съблекалнята, цигарите го убиха

Андрей Желязков е единственият българин, играл заедно с Йохан Кройф. Във „Феенорд" през 1984 г. двамата стават шампиони, печелят и Купата на Холандия. „Кройф не беше само велик футболист, но и велика личност.

На терена беше и магьосник с топката, и джентълмен. Можеше да подаде за гол и да вкара гол със затворени очи. Грандоманията му беше чужда", каза Желязков.

Той е категоричен, че пушенето е убило холандския му приятел. „Позволяваха му да пуши в съблекалнята, най-често в тоалетната или под душовете. Преди мач пушеше по половин цигара, след което ни извеждаше на игрището. След края също пушеше", обясни Жужо. Бившият славист се е видял с Кройф за последно преди 6 години на събиране на ветераните на „Феенорд" в Ротердам. Желязков твърди, че тогава Йохан е изглеждал добре, а двамата са си поговорили за старите времена в отбора.

Христо Бонев: Още пазя фанелката на Йохан с номер 14

Христо Бонев е капитанът на България, който води националния ни отбор в единствения му официален мач срещу Холандия на Кройф. На световното през 1974 г. губим с 1:4 от „лалетата", а след мача двамата си разменят фанелките. „Още пазя фанелката на Йохан с номер 14. Тогава холандците ни попиляха, но след мача той дойде и каза: респект! Величието на такъв човек се усеща и без дори да говори", каза Бонев.

Пловдивчанинът добави, че според него Кройф е една от големите личности на миналия век не само във футбола, а изобщо. „Философията му за играта властва вече 40 години. В този смисъл той изпревари много времето си.Щастлив съм, че съм го познавал, че съм играл и общувал с него", добави бившият капитан на България.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари