Белия дом: НАСА да разработи нова часова зона за Луната

0
Поради различната сила на гравитационното поле на Луната времето тече по-бързо
Поради различната сила на гравитационното поле на Луната времето тече по-бързо

Поради различната сила на гравитационното поле на Луната времето тече по-бързо

Белият дом иска от американската космическа агенция НАСА да разработи нова часова зона за Луната - координирано лунно време (CLT), предаде ВВС.

Заради различната сила на гравитационното поле на Луната времето там тече по-бързо спрямо Земята - 58,7 микросекунди всеки ден. Това може да не изглежда много, но може да има сериозно значение, когато се синхронизират космически кораби. Правителството на САЩ се надява, че новото време ще помогне да се поддържат координирани национални и частни усилия за достигане до Луната.

Професор Катрин Хейманс, кралски астроном от Шотландия, каза в програмата Today на ВВС Radio 4: „Тази фундаментална теория за гравитацията в нашата Вселена има важна последица, че времето тече по различен начин на различни места във Вселената. Гравитацията на Луната е малко по-слаба и часовниците работят по различен начин.

Понастоящем времето на Земята се измерва от стотици атомни часовници, разположени около нашата планета, които измерват променящото се енергийно състояние на атомите, за да записват времето до наносекунда. Ако бяха поставени на Луната, над 50 години те щяха да работят с една секунда по-бързо, пише Труд.

Един атомен часовник на Луната ще тиктака с различна скорост от часовник на Земята“, каза Кевин Когинс, висш служител на НАСА за комуникации и навигация. „Има смисъл, че когато отидете до друго тяло, като Луната или Марс, всяко от тях получава собствен сърдечен ритъм“, каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари