Бебе в болница заради объркано лекарство

0
Фармацевтка в аптеката не е разчела правилно рецептата от личната му лекарка и дала грешно лекарство
Фармацевтка в аптеката не е разчела правилно рецептата от личната му лекарка и дала грешно лекарство Видео: БНТ

Шестмесечно бебе в Кюстендил влезе по спешност в болница заради объркано лекарство. Фармацевтка в аптеката не е разчела правилно рецептата от личната му лекарка и дала грешно лекарство. В местната болница детето е останало на лечение четири дни. Състоянието му в момента е добро, казаха родителите. Днес аптеката не работеше и никой не беше открит за коментар.

Родителите на шестмесечния Пенко потърсили лекар заради кашлица и температура преди няколко дни. Личната лекарка изписала лекарства, но вместо тях фармацевтката в аптеката им дала други.

Златко Диков – баща на детето: “Подадох ѝ рецептата, тя си говореше по телефона и даде ми лекарството вика… само едното, гелчето го няма. Взехме лекарството и се прибрахме вкъщи… минаха се около 20-30 минути някъде и погледнахме, че детенцето ни не е добре… Ей тука ръчичките му посиняха. Цвета се промени на кожата… Веднага звъннах на докторката, която ни изписа лекарството”.

Личната лекарка посъветвала семейството веднага да потърсят помощ в Спешния център. Веднага бебето било поставено на системи и започнали промивки. Според лекари грешката е недопустима, а единствената прилика в двата медикамента е първата им буква.

Д-р Еделина Здравкова – общопрактикуващ лекар: “Разликата е огромна. „Салбутамол”-а е бронходилатор, „Сулметролим”-а е антибиотик. Едното се дава при едни показания, „Салбутамола”се дава при бронхиална астма, при бронхиална обструкция. Грешката може да бъде фатална”.

Малко след инцидента бащата на бебето бил заплашен от роднини на аптекарката, сбъркала рецептата.

Златко Диков – баща на детето: “Не знам по какъв начин ме намериха. Откриха ме в работата… Дойдоха две момчета яки… Ти ли си вика този, който ще съдиш и ще подадеш жалби срещу майка ми”.

Семейството е подало жалба до Националната пациентска организация. Със случая ще се заеме и Регионалната фармацевтична колегия.

Евгения Димитрова – председател на Регионалната фармацевтична колегия: “След като получим сигнал от родителите, ние ще сезираме комисията по етика, която ще извърши проверка по случая и съответно ще бъдат наложени наказания на колегата, който е извършил грешката”.

Първото наказание за подобно провинение е порицание. При второ и трето нарушение може да бъде наложена глоба до 3 хиляди лева, или да бъдат отнети правата на фармацевта до шест месеца.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари