Балоните на надеждата политат над Русе

0
С две инициативи русенци ще отбележат Световния ден на редките болести
С две инициативи русенци ще отбележат Световния ден на редките болести Снимка: КРОСС

Балоните на надеждата ще полетят над Русе в Световния ден на редките болести.

Той е утре, 28 февруари и ще бъде отбелязан тук с две инициативи.

В Регионалната библиотека "Любен Каравелов" ще бъдат сложени информационни брошури за редките болести. От 12 до 18 часа в двата корпуса на Русенския университет "Ангел Кънчев" ще се проведе информационна кампания. В 13 часа ще бъдат пуснати балоните на надеждата, информира briagnews.bg.

29 февруари е Световен ден на редките болести. По традиция, когато годината не е високосна, денят се отбелязва в цял свят на 28 февруари. И тази година той ще бъде честван в над 100 страни (ЕС, САЩ, Китай, Япония, Канада, Австралия, Бразилия и др.). Европейската пациентска платформа EURORDIS стартира тази инициатива през 2008 г. с цел да запознае обществеността в Европейския съюз с проблема „редки болести“. Редките болести (РБ) може най-общо да се дефинират като патологични състояния с ниска заболеваемост и болестност. В страните членки на Европейският съюз едно заболяване се смята за рядко, когато засяга по-малко от 1 на 2000 граждани.

Около 60 млн. души в цял свят страдат от редки заболявания. За Европа броят им е над 25 млн. души, като много от тях са деца. Според международни проучвания, около 5% от населението на Стария континент е засегнато или ще бъде засегнато в определен момент от РБ. За България, чието население е около 7 500 000 по данни от 2004 година, пациентите с редки заболявания се очаква да бъдат 400 000 – 450 000 човека. Само 5% от познатите редки болести са лечими.

В България Денят на редките болести ще бъде отбелязан едновременно в 17 града с традиционен ритуал - вдигане на ръце и пускане на балони на надеждата, които символизират редките болести.

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари