Българското посолство в Букурещ организира прием по случай 3 март

0
Празникът завърши с традиционно българско хоро и ръченица
Празникът завърши с традиционно българско хоро и ръченица Снимка: БТА

Празникът завърши с традиционно българско хоро и ръченица

Детският хор на Българското национално радио с главен диригент Венеция Караманова откри приема, организиран от посолството на България в Румъния по случай националния празник Трети март с химните на България, на Румъния и на Европейския съюз - “Одата на радостта”.

През своите 64 години на съществуване този хор е изнесъл хиляди концерти в десетки страни на четири континента. За нас е чест и удоволствие, че след няколко минути в залата на Румънското национално радио за пръв път ще се състои уникален съвместен концерт на Детския хор на Българското национално радио заедно с Детския хор на Румънското национално радио. Символиката на този съвместен концерт ме връща век и половина назад. Към времето, когато българи и румънци отново сме били заедно, но в други условия. Връща ме към героизма и саможертвата на румънските воини при Плевен, Гривица, Оряхово, Смърдан, Видин. Връща ме към безкористната закрила, която румънският народ осигурява през втората половина на XIX век за най-светлите личности в нашата история Васил Левски, Христо Ботев, Георги Раковски, Любен Каравелов и плеяда други български революционери. Българският народ винаги ще е дълбоко признателен и благодарен на румънския за приноса му за освобождението на България и за възстановяването на българската държавност, чиято 146-годишнина ще отбележим на 3-ти март”, заяви в приветственото си слово посланикът на България в Румъния Радко Влайков.

Той цитира думите на румънския поет и писател Михай Еминеску: „Всеки народ и епоха стоят на раменете на изминалите времена“ и изхождайки от посланието му, направи преглед на някои ключови моменти в отношенията между българи и румънци. Дипломатът подчерта и общите цели, които двете страни заедно са предследвали и постигнали - членството в НАТО и в Европейския съюз.

Ето защо ценим високо факта, че след няколко дни ще отбележим първата годишнина от издигането на отношенията между Република България и Румъния до ниво „стратегическо партньорство“. То бе установено чрез подписаната на 15 март 2023 г. от президентите Румен Радев и Клаус Йоханис съвместна политическа декларация”, припомни Радко Влайков.

Той отбеляза, че войната на Русия срещу Украйна непрекъснато създава нови предизвикателства и заплахи в района и България и Румъния като стратегически партньори са доказвали с действията си осъзнатата обща отговорност за гарантиране на сигурността на Югоизточния фланг на НАТО и особено в Черно море. Като основен приоритет дипломатът определи укрепване на евроатлантическата зона за сигурност съвместно с останалите съюзници от НАТО, а като ”значим съвместен успех” определи приемането на България и на Румъния в Шенген.

Ще продължим с общите усилия да укрепваме вътрешната сигурност на ЕС, да координираме действията си, за да постигнем възможно най-скоро конкретна дата за премахване на проверките и по сухопътните граници”, подчерта посланикът.

Той каза още, че през изминалите месеци е бил постигнат и осезаем прогрес в ключовата сфера на свързаността между двете страни, който е компенсирал продължителното отлагане през предходните години.

Започна реализация на проекта за нов мост над река Дунав в района на Русе и Гюргево; завърши подготвителната работа по проекта “Fast Danube”, осигуряващ по-ефективната плавателност по Дунав; предадена бе документацията за предпроектно проучване за хидроенергиен комплекс на Дунав в района на Никопол – Турну Мъгуреле, постигнати бяха и други важни договорености в енергетиката”, отбеляза дипломатът.

Той призова за установяването на нови преки връзки и инициативи между общините от двете страни, както и на ниво бизнес и туризъм и подчерта, че стокообменът между България и Румъния постоянно нараства.

Дипломатът не пропусна да поздрави и представители на медиите, хора на науката, културата и изкуството, неправителствените организации и се обърна специално с „Добре дошли“ към сънародниците ни от българското национално малцинство в Румъния, съобщава БТА.

Изразявам огромно уважение, че през вековете сте съхранили българската си идентичност, език, традиции. И ги предавате на следващите поколения. Гордея се, че във всяка една област, в която работите, Вие сте уважавани и ценени граждани и допринасяте за европейското развитие на Румъния”, каза в заключение Радко Влайков.

На свой ред началникът на канцеларията на румънския премиер Марчел Чолаку - Александру-Михай Гиджу прочете поздравителен адрес от негово име, в който бяха засегнати актуални теми като нуждата от укрепване на сигурността в Черно море и необходимостта от продължаваща подкрепа за Украйна и Република Молдова. Не бе пропусната и темата за Шенген.

Споделяме едно общо усилие - да се присъединим към Шенген. Съществен прогрес бе постигнат през декември миналата година. Поддържаме близко сътрудничество и ще продължим усилията, за да постигнем възможно най-скоро, и с подкрепата на европейските ни партньори, решение за премахване на проверките по границите”, бе отбелязано в документа.

Празникът завърши с традиционно българско хоро и ръченица, изпълнени от Ансамбъл „Ръченица“ от Стар Бешенов с художествен ръководител и хореограф Елена Дойчева-Драгомир.

След края на официалната част гостите разгледаха рисунките на българчета от различни краища на света, посветени на и вдъхновени от България, а на тръгване си направиха снимки пред сградата, която бе осветена в цветовете на българското знаме.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари